Surówka z kapusty pekińskiej i pora z majonezem i śmietaną

Surówka z kapusty pekińskiej i pora z majonezem i śmietaną
Autor: Shutterstock.com Surówka z kapusty pekińskiej i pora z majonezem i śmietaną
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta pekińska to warzywo idealne na surówki. Nie wymaga obróbki cieplnej, jest chrupka, a jej łagodny smak świetnie łączy się z wyrazistymi dodatkami. Połączenie popularnej pekinki i pikantnego pora jest bardzo smaczne. Do tego obłędny sos z majonezu i śmietany. Nic lepszego jeszcze nie jadłam! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 dużej główki kapusty pekińskiej lub 1 mała
  • 1/2 średniego pora lub 1 mniejszy
  • 2 łyżki kopru posiekanego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pekińską pokroić na cienkie paseczki. 
  • Pora pokroić na cienkie talarki. Posypać odrobiną soli i odstawić na 5 minut. 
  • W dużej misce wymieszać poszatkowaną kapustę z odciśnietym z nadmiaru wilgoci porem. Wymieszać. Dodać koper i ponownie wymieszać.
  • Do surówki dodać majonez wymieszany ze śmietaną. Oprószyć mielonym pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej