Surówka z kapusty pekińskiej i pora z majonezem i śmietaną
2021-12-09
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapusta pekińska to warzywo idealne na surówki. Nie wymaga obróbki cieplnej, jest chrupka, a jej łagodny smak świetnie łączy się z wyrazistymi dodatkami. Połączenie popularnej pekinki i pikantnego pora jest bardzo smaczne. Do tego obłędny sos z majonezu i śmietany. Nic lepszego jeszcze nie jadłam!
SKŁADNIKI
- 1/2 dużej główki kapusty pekińskiej lub 1 mała
- 1/2 średniego pora lub 1 mniejszy
- 2 łyżki kopru posiekanego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pekińską pokroić na cienkie paseczki.
- Pora pokroić na cienkie talarki. Posypać odrobiną soli i odstawić na 5 minut.
- W dużej misce wymieszać poszatkowaną kapustę z odciśnietym z nadmiaru wilgoci porem. Wymieszać. Dodać koper i ponownie wymieszać.
- Do surówki dodać majonez wymieszany ze śmietaną. Oprószyć mielonym pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?