Najlepsza marynata do ryby smażonej. Pyszny obiad nie tylko na piątek
Jak zamarynować rybę przed smażeniem? Dzięki temu prostemu przepisowi ryba z patelni będzie smakować wyśmienicie. Marynatę przyrządza się łatwo i szybko, ale trzeba poczekać, żeby ryba przeszła mieszanką przypraw i innych składników. Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą marynatę do ryby smażonej.
Najlepsza marynata do smażonej ryby – składniki
Do przygotowania aromatycznej marynaty, dzięki której smażone ryby smakują tak dobrze, wykorzystuje się łatwo dostępne i niedrogie składniki. Wystarczy wymieszać je w odpowiednich proporcjach i powstałą marynatą zalać rybę.
Na liście składników do marynaty znalazły się takie składniki jak:
- oliwa z oliwek
- ocet
- wytrawne białe wino
- czosnek
- skórka z cytryny
- przyprawy – tymianek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić najlepszą marynatę do ryby?
Przepis na marynowaną rybę z patelni jest dość prosty. Warto jednak pamiętać, że aby ryba nabrała pysznego smaku i aromatu, powinna spędzić w marynacie około 6 godzin. Dzięki temu obiad ze smażoną rybą w roli głównej będzie smakował rewelacyjnie.
Przepis na marynowaną rybę z patelni nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności zostały dokładne opisane. Danie robi się w kilku prostych krokach. Najlepiej zamarynować rybę rano, a po kilku godzinach usmażyć na patelni i zaserwować na rodzinny obiad.
Jak więc zrobić marynowaną rybę na patelni?
- 1. krok – przygotowanie marynaty do ryby
- 2. krok – zamarynowanie ryby i wstawienie jej do lodówki na 6 godzin
- 3. krok – panierowanie ryby w jajku i bułce tartej
- 4. krok – usmażenie ryby na patelni
Z czym podawać marynowaną rybę z patelni?
Pyszna i aromatyczna ryba smażona to propozycja na rodzinny obiad nie tylko na piątek. Danie jest łatwe, więc można przyrządzać je, kiedy tylko przyjdzie ochota na chrupiącą smażoną rybę. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że dzięki dostępności składników rybę w marynacie można robić przez cały rok.
Do marynowanej ryby pasują ziemniaki. Sprawdzą się nie tylko gotowane w wodzie, ale i pieczone lub w formie puree. Pysznym dodatkiem są także chrupiące surówki. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne surówki, które pysznie łączą się z daniami z rybą smażoną w roli głównej.
- Najprostsza surówka do ryby smażonej - z kapusty kiszonej i cebuli
- Surówka z pora, marchewki i jabłka do obiadu. Jej smak podkręcisz ogórkiem kiszonym
- Surówka z kapusty pekińskiej i pora z majonezem i śmietaną
- Surówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą
- Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki z dorsza
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
marynata do ryby:- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek, ocet i wino. Dodać skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
- Ryby umyć i osuszyć. Przełożyć do dużego pojemnika lub miski.
- Wlać marynatę. Pojemnik przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 6 godzin.
- Ryby wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowy. Zanurzyć je w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim dorsze, aż panierka stanie się złota.
- Podawać od razu z ziemniakami lub frytkami oraz chrupiącą surówką.