Surówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Surówka z kiszonej kapusty zawsze cieszy się powodzeniem. Jest chrupka, kwaśna i orzeźwiająca. Czasem jednak warto wzbogacić smak surówki z kapusty kiszonej. Papryka to najbogatsze źródło witaminy C. Warto ją dodać do kapuścianej surówki. Oto przepis na surówkę inną niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą!
SKŁADNIKI
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 szpiczasta papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę lekko odcisnąć, 2-4 łyżki soku zachować do przygotowania dressingu. Kapustę pokroić na kawałki.
- Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Można również pokroić marchew w cienkie słupki.
- Paprykę pokroić w krążki lub na paseczki.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- W misce wymieszać kapustę, marchewkę i paprykę.
- Przygotować sos miksując olej z cukrem oraz sokiem z kapusty. Zalać surówkę przygotowanym dressingiem i wymieszać. Odstawić na 30 minut.
- Podawać do pieczystego, klusek lub kaszy.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?