Surówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą

Surówka z kiszonej kapusty inna niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą
Autor: Shutterstock Surówka z kiszonej kapusty i papryki szpiczastej jest pełna smaku i wartości odżywczych
łatwy
15 min
4

Surówka z kiszonej kapusty zawsze cieszy się powodzeniem. Jest chrupka, kwaśna i orzeźwiająca. Czasem jednak warto wzbogacić smak surówki z kapusty kiszonej. Papryka to najbogatsze źródło witaminy C. Warto ją dodać do kapuścianej surówki. Oto przepis na surówkę inną niż wszystkie: przepis na surówkę z papryką szpiczastą!

SKŁADNIKI

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 szpiczasta papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę lekko odcisnąć, 2-4 łyżki soku zachować do przygotowania dressingu. Kapustę pokroić na kawałki.
  • Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Można również pokroić marchew w cienkie słupki.
  • Paprykę pokroić w krążki lub na paseczki. 
  • Cebulę pokroić w kostkę. 
  • W misce wymieszać kapustę, marchewkę i paprykę.
  • Przygotować sos miksując olej z cukrem oraz sokiem z kapusty. Zalać surówkę przygotowanym dressingiem i wymieszać. Odstawić na 30 minut.
  • Podawać do pieczystego, klusek lub kaszy.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej