Szwedzkie klopsiki w sosie pieczarkowo-koperkowym. Obłędny i szybki obiad z patelni
Szwedzkie klopsiki podane w sosie pieczarkowo-koperkowym to mnóstwo smaku i aromatu. To wyborna propozycja na obiad dla całej rodziny. Przepis na szwedzki klopsiki jest uniwersalny i można je robić bez względu na porę roku czy okazję. Zobaczcie, jak zrobić szwedzkie klopsiki, które zachwycą każdego, kto ich spróbuje.
Z czego zrobić szwedzkie klopsiki?
Do przyrządzenia przepysznych szwedzkich klopsików potrzebne są produkty, które są w sklepach przez cały rok. Można je kupić w jednym większym markecie lub na bazarze. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, z których robi się klopsiki. Druga to składniki potrzebne do przyrządzenia sosu pieczarkowo-koperkowego.
- klopsiki – mięso mielone, ryż, cebula, jajko, mąka pszenna, przyprawy, olej do smażenia
- sos – pieczarki, koperek, bulion warzywny, masło, sos sojowy, śmietanka
Jak zrobić szwedzkie klopsiki?
Przepis na szwedzki klopsiki w sosie pieczarkowo-koperkowym jest prosty. Przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. W sumie zrobienie klopsików trwa nieco ponad pół godziny. Jak więc zrobić pyszne klopsiki rodem ze Szwecji?
Pierwszym krokiem jest przygotowanie klopsików. Mięso mielone miesza się z pozostałymi składnikami i formuje okrągłe klopsiki. Należy je obsmażyć na patelni, a następnie przełożyć na talerz lub deskę.
Na tej samej patelni przyrządza się sos. Na maśle podsmaża się cebulę i pieczarki. Na patelnię przekłada się podsmażone klopsiki. Wlewa się bulion i sos sojowy. Na koniec sos zabiela się śmietanką i dodaje posiekany świeży koperek. Jeszcze tylko kilka minut i pyszny obiad dla całej rodziny jest gotowy.
Jak podawać szwedzkie klopsiki?
Pyszne klopsiki szwedzkie serwuje się w sosie pieczarkowo-koperkowym. To propozycja na smakowity i sycący obiad. Posiłek warto jednak wzbogacić o dodatki. Klopsiki pysznie smakują z pieczonymi ziemniakami lub makaronem. Idealnym dodatkiem są także chrupiące i soczyste surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne i zdrowie domowe surówki, które rewelacyjnie łączą się ze szwedzkimi klopsikami:
- Surówka z cukinii, marchewki i jabłka - porcja zdrowia do obiadu
- Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
- Najprostsza surówka z ogórków kiszonych z cebulą. Idealna sałatka do obiadu
- Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
SKŁADNIKI
- klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta mielonego chili
- olej do smażenia
sos pieczarkowo-koperkowy:- 200 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 30 lub 36%
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski i dodać ryż. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy klopsiki wielkości mandarynki. Obtaczać w mące i układać na desce.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż staną rumiane. Zdjąć z patelni i przełożyć na deskę.
- Z patelni usunąć nadmiar oleju i roztopić na niej masło. Smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
- Do pieczarek z cebulą włożyć podsmażone klopsiki. Wlać bulion warzywny i sos sojowy. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień.
- Odlać 1 szklankę sosu i wymieszać go ze śmietaną. Delikatnie wlać na patelnię i wymieszać.
- Dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem około 3 minut.
- Podawać od razu na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.