Szwedzkie klopsiki w sosie pieczarkowo-koperkowym. Obłędny i szybki obiad z patelni

szwedzkie klopsiki
Autor: Shutterstock Szwedzkie klopsiki to pomysł na obiad. Sos pieczarkowo-koperkowy robi pyszna robotę.
łatwy
40 min
4

Szwedzkie klopsiki podane w sosie pieczarkowo-koperkowym to mnóstwo smaku i aromatu. To wyborna propozycja na obiad dla całej rodziny. Przepis na szwedzki klopsiki jest uniwersalny i można je robić bez względu na porę roku czy okazję. Zobaczcie, jak zrobić szwedzkie klopsiki, które zachwycą każdego, kto ich spróbuje.

Z czego zrobić szwedzkie klopsiki?

Do przyrządzenia przepysznych szwedzkich klopsików potrzebne są produkty, które są w sklepach przez cały rok. Można je kupić w jednym większym markecie lub na bazarze. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty, z których robi się klopsiki. Druga to składniki potrzebne do przyrządzenia sosu pieczarkowo-koperkowego.

  • klopsiki – mięso mielone, ryż, cebula, jajko, mąka pszenna, przyprawy, olej do smażenia
  • sos – pieczarki, koperek, bulion warzywny, masło, sos sojowy, śmietanka

Jak zrobić szwedzkie klopsiki?

Przepis na szwedzki klopsiki w sosie pieczarkowo-koperkowym jest prosty. Przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. W sumie zrobienie klopsików trwa nieco ponad pół godziny. Jak więc zrobić pyszne klopsiki rodem ze Szwecji?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie klopsików. Mięso mielone miesza się z pozostałymi składnikami i formuje okrągłe klopsiki. Należy je obsmażyć na patelni, a następnie przełożyć na talerz lub deskę.

Na tej samej patelni przyrządza się sos. Na maśle podsmaża się cebulę i pieczarki. Na patelnię przekłada się podsmażone klopsiki. Wlewa się bulion i sos sojowy. Na koniec sos zabiela się śmietanką i dodaje posiekany świeży koperek. Jeszcze tylko kilka minut i pyszny obiad dla całej rodziny jest gotowy.

Jak podawać szwedzkie klopsiki?

Pyszne klopsiki szwedzkie serwuje się w sosie pieczarkowo-koperkowym. To propozycja na smakowity i sycący obiad. Posiłek warto jednak wzbogacić o dodatki. Klopsiki pysznie smakują z pieczonymi ziemniakami lub makaronem. Idealnym dodatkiem są także chrupiące i soczyste surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne i zdrowie domowe surówki, które rewelacyjnie łączą się ze szwedzkimi klopsikami:

SKŁADNIKI

  • klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta mielonego chili
  • olej do smażenia

  • sos pieczarkowo-koperkowy:
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski i dodać ryż. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy klopsiki wielkości mandarynki. Obtaczać w mące i układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż staną rumiane. Zdjąć z patelni i przełożyć na deskę.
  • Z patelni usunąć nadmiar oleju i roztopić na niej masło. Smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  • Do pieczarek z cebulą włożyć podsmażone klopsiki. Wlać bulion warzywny i sos sojowy. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień.
  • Odlać 1 szklankę sosu i wymieszać go ze śmietaną. Delikatnie wlać na patelnię i wymieszać.
  • Dodać posiekany koperek i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem około 3 minut.
  • Podawać od razu na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej