Surówka z cukinii, marchewki i jabłka - porcja zdrowia do obiadu

Surówka z cukinii, marchewki i jabłka
Autor: Shutterstock Surówka z cukinii, marchewki i jabłka pasuje do każdego dania mięsnego.
łatwy
15 min
4

Surówka z cukinii, marchewki i jabłka to świetny sezonowy dodatek do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej wybierać cukinie młode i nieduże, bo są najsmaczniejsze i najbardziej jędrne. Młoda marchew i świeżo zrywane jabłka tez najlepiej smakują właśnie teraz. Całość jest prosta i pyszna, a do tego bardzo zdrowa.

Ze skórką czy bez?

Skórka, a właściwie to, co jest bezpośrednio pod nią, to najzasobniejsza w związki odżywcze część rośliny - cukinii czy jabłka. Obierając je tracimy sporą część witamin i minerałów. Dlatego ja staram się nie obierać warzyw i owoców, których skórka jest smaczna i jadalna. Młode cukinie mają miękką skórkę, która dodatkowo dodaje koloru surówce. Jabłko obieram tylko wtedy gdy ma grubą, szorstką skórkę, te wczesne zawsze zostawiam ze skórką. Warzywa korzeniowe obieram, chyba że są bardzo młode i planuję je ugotować, wtedy wystarczy je dobrze umyć.

Jak rozdrobnić warzywa do surówki?

Odpowiedzi jest tyle, ile gustów. Można pokroić składniki surówki w drobna kosteczkę, ale jest to dość czasochłonne. Można zetrzeć na tarce o grubych oczkach - to rozwiązanie szybkie, ale tracimy wtedy sporo z chrupkości naszej surówki. Świetnym pomysłem jest pokrojenie warzyw w długie nitki, za pomocą specjalnej maszynki bądź (to rozwiązanie tańsze) ząbkowanej skrobaczki. Taką skrobaczkę można kupić w sieci za kilka złotych. 

SKŁADNIKI

  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 kwaskowe jabłko
  • olej
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub specjalna obieraczka z ząbkami zrobić z niej "spaghetti".
  • Marchewkę obrać, opłukać, rozdrobnić w ten sam sposób, co cukinię.
  • Jabłko umyć obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukinia i marchewką.
  • Surówkę doprawić do smaku sola, pieprzem i odrobina cukru, skropić obficie olejem.
  • Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać nią surówkę lub podać oddzielnie.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej