Schab w majonezie z piekarnika. Robotę robi aromatyczna marynata
Jak przyrządzić schab na obiad, aby było miękki, soczysty i aromatyczny? Dzięki temu przepisowi w prosty sposób można zrobić obłędną wieprzowinę, która zaskoczy smakiem i przyjemnym aromatem. Dzięki marynacie z majonezu i przypraw danie jest przepyszne. Oto sprawdzony przepis na schab pieczony w majonezie.
Jak zrobić schab w majonezie z piekarnika?
Mogłoby się wydawać, że przyrządzenie miękkiego schabu w majonezie to trudne zadanie, które wymaga doświadczenia i cierpliwości. Przepis jest jednak wyjątkowo prosty i każdy może upiec doskonałą wieprzowinę w majonezie. Jak więc to zrobić?
Przyrządzenie schabu rozpoczyna się od zrobienia marynaty do mięsa. Majonez miesza się z olejem, musztardą i przyprawami. Smaku nadają suszone zioła jak bazylia, majeranek i rozmaryn. Schab należy dokładnie natrzeć majonezową marynatą i odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie można zająć się przygotowaniem dodatków do obiadu. Następnie mięso przekłada się do rękawa do pieczenia, wlewa odrobinę wody i mocno związuje końce. Schab należy umieścić w formie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie rozcina się rękaw i wyjmuje mięso. Trzeba je jeszcze tylko pokroić na plastry i można podawać pyszny obiad.
Z czym podawać schab w majonezie z piekarnika?
Soczysty pieczony schab w majonezie to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. W wersji z majonezem schab będzie smakował każdemu. Danie można zaserwować z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami czy puree. Sprawdzi się też drobna kasza. Warto pamiętać o warzywach na ciepło. Do schabu w majonezie pasują zasmażane buraczki, gotowana fasolka szparagowa lub frytki z cukinii.
Pysznym uzupełnieniem są również surówki. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na soczyste surówki do schabu z piekarnika:
- Sałatka z ogórków i pomidorów w 3 minuty. Prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu
- Surówka ogórkowa z worka. Przygotuj 4 składniki, torebkę i tłuczek
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
- Szybka surówka z kapusty pekińskiej. Tak prosta, że wyjdzie, nawet jak masz dwie lewe ręce
- Kapusta pekińska na ostro. Pikantna surówka, która pasuje do każdego dania
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu w kawałku
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć majonez i wymieszać z musztardą i olejem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i rozmarynem.
- Umyty i osuszony schab dokładnie natrzeć marynatą z majonezu i przypraw. Odstawić na 15 minut.
- Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać wodę. Mocno związać końce.
- Schab przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
- Formę wyjąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć rękaw i upieczony schab przełożyć na deskę. Pokroić na plastry.
- Podawać na gorąco z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.