Schab w majonezie z piekarnika. Robotę robi aromatyczna marynata

schab w majonezie z piekarnika
Autor: Shutterstock Pieczony schab w majonezie to oryginalny przepis na pieczoną wieprzowinę.
łatwy
60 min
4

Jak przyrządzić schab na obiad, aby było miękki, soczysty i aromatyczny? Dzięki temu przepisowi w prosty sposób można zrobić obłędną wieprzowinę, która zaskoczy smakiem i przyjemnym aromatem. Dzięki marynacie z majonezu i przypraw danie jest przepyszne. Oto sprawdzony przepis na schab pieczony w majonezie.

Jak zrobić schab w majonezie z piekarnika?

Mogłoby się wydawać, że przyrządzenie miękkiego schabu w majonezie to trudne zadanie, które wymaga doświadczenia i cierpliwości. Przepis jest jednak wyjątkowo prosty i każdy może upiec doskonałą wieprzowinę w majonezie. Jak więc to zrobić?

Przyrządzenie schabu rozpoczyna się od zrobienia marynaty do mięsa. Majonez miesza się z olejem, musztardą i przyprawami. Smaku nadają suszone zioła jak bazylia, majeranek i rozmaryn. Schab należy dokładnie natrzeć majonezową marynatą i odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie można zająć się przygotowaniem dodatków do obiadu. Następnie mięso przekłada się do rękawa do pieczenia, wlewa odrobinę wody i mocno związuje końce. Schab należy umieścić w formie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie rozcina się rękaw i wyjmuje mięso. Trzeba je jeszcze tylko pokroić na plastry i można podawać pyszny obiad.

Z czym podawać schab w majonezie z piekarnika?

Soczysty pieczony schab w majonezie to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. W wersji z majonezem schab będzie smakował każdemu. Danie można zaserwować z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami czy puree. Sprawdzi się też drobna kasza. Warto pamiętać o warzywach na ciepło. Do schabu w majonezie pasują zasmażane buraczki, gotowana fasolka szparagowa lub frytki z cukinii.

Pysznym uzupełnieniem są również surówki. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na soczyste surówki do schabu z piekarnika:

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu w kawałku
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć majonez i wymieszać z musztardą i olejem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i rozmarynem.
  • Umyty i osuszony schab dokładnie natrzeć marynatą z majonezu i przypraw. Odstawić na 15 minut.
  • Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać wodę. Mocno związać końce.
  • Schab przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
  • Formę wyjąć z piekarnika, ostrożnie rozciąć rękaw i upieczony schab przełożyć na deskę. Pokroić na plastry.
  • Podawać na gorąco z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej