Frytki z cukinii: przepis na zdrową przekąskę z cukinii
2022-08-08
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Frytki z cukinii, chrupkie z zewnątrz, soczyste w środku, to świetna przekąska lub dodatek do mięsa. Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo zawierają mnie kalorii, niż frytki z ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 1 średnia cukinia
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- ¾ szklanki bułki tartej
- ¾ łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki zmielonego pieprzu
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Pokrój cukinię w ok. 7 cm paski.
- Wsyp łyżkę mąki do miski. Ubij jajko w osobnym naczyniu. W trzeciej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, sól i pieprz.
- Zanurzaj kawałki cukinii w mące (strzep jej nadmiar), a następnie jajku i mieszance bułki tartej. Przenieś je na blaszkę.
- Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).
- Podawaj natychmiast z sosem jogurtowym lub pomidorowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Polecamy również: Jak zrobić frytki z dyni hokkaido? oraz Przepis na frytki z batatów
Zobacz też galerię z innymi przepisami na dania z cukinii