Surówka ogórkowa z worka. Przygotuj 4 składniki, torebkę i tłuczek

surówka z ogórków z worka
Autor: Shutterstock Zaskakującą smakiem surówkę z ogórków robi się za pomocą torebki i tłuczka.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Aby zrobić tę pyszną i chrupiącą surówkę z ogórków należy przygotować nie tylko kilka prostych i niedrogich składników. Kluczowa jest metoda, która pozwala na wydobycie z ogórków głębokiego i oryginalnego smaku. Poznajcie prosty patent na pyszną surówkę ogórkową z worka.

Patent na surówkę z ogórków

Surówka ogórkowa przyrządzona według tego przepisu jest pyszna i ma głęboki smak. Osiągnięcie tego efektu jest możliwe dzięki prostemu trikowi. Do przygotowania surówki z ogórków oprócz składników potrzebne są dwa popularne akcesoria, które każdy ma w domu. To właśnie dzięki nim surówka będzie pysznie smakować każdemu, kto jej spróbuje.

Aby zrobić pyszną ogórkową surówkę należy przygotować nie tylko proste i niedrogie składniki. Smak z ogórków wydobywa się za pomocą foliowego woreczka i tłuczka do mięsa. Pokrojone na mniejsze kawałki ogórki przekłada się do torebki i kilka razy uderza tłuczkiem. Metoda ta pochodzi z kuchni chińskiej, w której składniki są tłuczone. Pozwala na osiągnięcie wyjątkowego efektu smakowego i wizualnego, ponieważ ogórki ciekawie prezentują się w wersji tłuczonej. Dodatkową zaletą tej techniki jest to, że szybciej można pozbyć się wody z ogórków.

Jak zrobić surówkę ogórkową z worka?

Pierwszym krokiem jest umycie, osuszenie i pokrojenie ogórków. Następnie przekłada się je do foliowego woreczka i tłucze za pomocą tłuczka do mięsa. Wystarczy kilka uderzeń, aby ogórki zyskały oryginalny smak. Zamiast foliowego woreczka można użyć torebki strunowej. Tłuczone ogórki trzeba przełożyć do miski i odstawić. W tym czasie puszczą wodę, którą należy odlać.

Do tłuczonych ogórków dodaje się sos, który świetnie się z nimi komponuje. Wśród składników znajduje się aromatyczny olej sezamowy, ocet ryżowy, czosnek i przyprawy, czyli sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier oraz płatki chili. Surówka z ogórków ma pyszny smak, w którym wyczuwalne są nuty słodkie, kwaśne i ostre.

Dlaczego warto zrobić surówkę z ogórków z worka?

  • Przepis na tłuczoną surówkę z ogórków jest łatwy. Metoda, którą wykorzystuje się podczas przyrządzania surówki, nie jest skomplikowana.
  • Surówkę z ogórków z worka robi się błyskawicznie. Czas przygotowania wynosi tylko 5 minut, ale najlepsza jest po godzinie, kiedy wszystkie smaki się połączą.
  • Na liście składników znajdują się cztery produkty oraz przyprawy.
  • Płatki chili zastąpi świeża papryczka. Można potłuc ją tak samo jak ogórki lub bardzo drobno posiekać.

SKŁADNIKI

  • 2 duże ogórki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól, pieprz, płatki chili i cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte i osuszone ogórki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do foliowego woreczka lub torebki strunowej.
  • Za pomocą tłuczka do mięsa lekko zmiażdżyć ogórki. Przesypać do miski i odstawić.
  • Do miseczki wlać olej sezamowy i ocet ryżowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem, cukrem i płatkami chili. Dokładnie wymieszać.
  • Ogórki odcedzić i wymieszać z sosem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej