Kapusta pekińska na ostro. Pikantna surówka, która pasuje do każdego dania
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapusta pekińska na ostro to doskonały dodatek do potraw nie tylko kuchni azjatyckiej. Można serwować ją do dań mięsnych i wegetariańskich. Przyjemnie podkreśli ich smak, dodając nutę ostrości. Przygotowanie kapusty pekińskiej z chili i czosnkiem nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu.
Jak zrobić kapustę pekińską na ostro?
Przyrządzenie surówki zaczyna się od pokrojenia kapusty, umycia jej i lekkiego zasolenia. Do kapusty dodaje się posiekaną papryczkę chili, piórka czerwonej cebuli i startą marchewkę. Sekretem tego dania jest sos z gorącego oleju roślinnego z dodatkiem czosnku, płatków chili oraz sosów sojowego i ostrygowego. Sos wlewa się do poszatkowanej kapusty pekińskiej i miesza. Po kilku minutach można już cieszyć się jej oryginalnym i pikantnym smakiem.
Przepis na kapustę pekińską na ostrości
- To łatwy i sprawdzony przepis na kapustę pekińską z chili.
- Surówkę robi się szybko. W sumie przygotowanie trwa nieco ponad 20 minut.
- Lista składników to warzywa i przyprawy. Produkty są niedrogie i dostępne w sklepach przez cały rok.
- Surówkę można wzbogacić, dodając posiekane orzechy włoskie, pestki granatu czy marynowany imbir.
- Czerwoną cebulę zastąpi cebula cukrowa lub dymka.
- Zamiast całej główki kapusty pekińskiej, jedną połowę można zamienić na kapustę czerwoną.
- Chili w płatkach można pominąć i dodać tylko jedną świeżą papryczkę. Smak będzie nieco mniej pikantny.
- Kapustę pekińską w tej wersji należy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu dwóch dni.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1 mała marchewka
- 1 papryczka chili
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego lub rybnego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na pół, usunąć głąb i poszatkować. Włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć na sitko, posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Dokładnie odcedzić i przełożyć do miski.
- Chili drobno posiekać, usuwając pestki. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Dodać do kapusty. Wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
- W rondelku rozgrzać olej i przelać do miseczki. Dodać czosnek, płatki chili, cukier, sos sojowy i ostrygowy. Wymieszać i wlać do kapusty. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Podawać jako dodatek do dań obiadowych.