Kapusta pekińska na ostro. Pikantna surówka, która pasuje do każdego dania

kapusta pekińska na ostro
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta pekińska na ostro to doskonały dodatek do potraw nie tylko kuchni azjatyckiej. Można serwować ją do dań mięsnych i wegetariańskich. Przyjemnie podkreśli ich smak, dodając nutę ostrości. Przygotowanie kapusty pekińskiej z chili i czosnkiem nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu.

Jak zrobić kapustę pekińską na ostro?

Przyrządzenie surówki zaczyna się od pokrojenia kapusty, umycia jej i lekkiego zasolenia. Do kapusty dodaje się posiekaną papryczkę chili, piórka czerwonej cebuli i startą marchewkę. Sekretem tego dania jest sos z gorącego oleju roślinnego z dodatkiem czosnku, płatków chili oraz sosów sojowego i ostrygowego. Sos wlewa się do poszatkowanej kapusty pekińskiej i miesza. Po kilku minutach można już cieszyć się jej oryginalnym i pikantnym smakiem.

Przepis na kapustę pekińską na ostrości

  • To łatwy i sprawdzony przepis na kapustę pekińską z chili.
  • Surówkę robi się szybko. W sumie przygotowanie trwa nieco ponad 20 minut.
  • Lista składników to warzywa i przyprawy. Produkty są niedrogie i dostępne w sklepach przez cały rok.
  • Surówkę można wzbogacić, dodając posiekane orzechy włoskie, pestki granatu czy marynowany imbir.
  • Czerwoną cebulę zastąpi cebula cukrowa lub dymka.
  • Zamiast całej główki kapusty pekińskiej, jedną połowę można zamienić na kapustę czerwoną.
  • Chili w płatkach można pominąć i dodać tylko jedną świeżą papryczkę. Smak będzie nieco mniej pikantny.
  • Kapustę pekińską w tej wersji należy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu dwóch dni.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 mała marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka płatków chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego lub rybnego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na pół, usunąć głąb i poszatkować. Włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć na sitko, posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Dokładnie odcedzić i przełożyć do miski.
  • Chili drobno posiekać, usuwając pestki. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Dodać do kapusty. Wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
  • W rondelku rozgrzać olej i przelać do miseczki. Dodać czosnek, płatki chili, cukier, sos sojowy i ostrygowy. Wymieszać i wlać do kapusty. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
  • Podawać jako dodatek do dań obiadowych.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej