Kapusta pekińska na ostro. Pikantna surówka, która pasuje do każdego dania
Kapusta pekińska na ostro to doskonały dodatek do potraw nie tylko kuchni azjatyckiej. Można serwować ją do dań mięsnych i wegetariańskich. Przyjemnie podkreśli ich smak, dodając nutę ostrości. Przygotowanie kapusty pekińskiej z chili i czosnkiem nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić kapustę pekińską na ostro?
Przyrządzenie surówki zaczyna się od pokrojenia kapusty, umycia jej i lekkiego zasolenia. Do kapusty dodaje się posiekaną papryczkę chili, piórka czerwonej cebuli i startą marchewkę. Sekretem tego dania jest sos z gorącego oleju roślinnego z dodatkiem czosnku, płatków chili oraz sosów sojowego i ostrygowego. Sos wlewa się do poszatkowanej kapusty pekińskiej i miesza. Po kilku minutach można już cieszyć się jej oryginalnym i pikantnym smakiem.
Przepis na kapustę pekińską na ostrości
- To łatwy i sprawdzony przepis na kapustę pekińską z chili.
- Surówkę robi się szybko. W sumie przygotowanie trwa nieco ponad 20 minut.
- Lista składników to warzywa i przyprawy. Produkty są niedrogie i dostępne w sklepach przez cały rok.
- Surówkę można wzbogacić, dodając posiekane orzechy włoskie, pestki granatu czy marynowany imbir.
- Czerwoną cebulę zastąpi cebula cukrowa lub dymka.
- Zamiast całej główki kapusty pekińskiej, jedną połowę można zamienić na kapustę czerwoną.
- Chili w płatkach można pominąć i dodać tylko jedną świeżą papryczkę. Smak będzie nieco mniej pikantny.
- Kapustę pekińską w tej wersji należy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu dwóch dni.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 1 mała marchewka
- 1 papryczka chili
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego lub rybnego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na pół, usunąć głąb i poszatkować. Włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć na sitko, posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Dokładnie odcedzić i przełożyć do miski.
- Chili drobno posiekać, usuwając pestki. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Dodać do kapusty. Wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
- W rondelku rozgrzać olej i przelać do miseczki. Dodać czosnek, płatki chili, cukier, sos sojowy i ostrygowy. Wymieszać i wlać do kapusty. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Podawać jako dodatek do dań obiadowych.