Nawet teściowa nie odmawia dokładki. Karkówka podana w ten sposób to hit

pikantna karkówka z warzywami
Autor: Shutterstock Oto obłędna karkówka z warzywami w pikantnej odsłonie. Ten przepis zachwyca.
łatwy
30 min
4

Pyszna i aromatyczna karkówka w doskonałym sosie wzbogacona warzywami to propozycja na rodzinny posiłek. Przyrządzona według tego przepisu wieprzowina jest miękka i soczysta. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Jak zrobić to obłędne danie na obiad? Poznajcie prosty przepis na najlepszą karkówkę z warzywami w pikantnej odsłonie.

Pikantna karkówka z warzywami – składniki

Do przyrządzenia smakowitej i miękkiej karkówki w pikantnym sosie z warzywami wykorzystuje się produkty, które bez trudu można kupić przez cały rok. Chociaż lista potrzebnych składników może wydać się długa, większość produktów to przyprawy, które świetnie podkręcają smak mięsa i nadają przyjemnego aromatu.

Co jest niezbędne do przyrządzenia pikantnej karkówki z warzywami? Lista składników została podzielona na dwie części:

  • główne składniki – karkówka, mąka pszenna, warzywa, pieczarki, przyprawy, olej do smażenia
  • składniki do sosu – woda, ostry ketchup, przyprawy

Jak zrobić pikantną karkówkę z warzywami?

Pyszna i rozpływająca się w ustach karkówka w ostrym sosie z dodatkiem warzyw wbrew pozorom nie jest potrawą trudną. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie wyjdzie pierwsza klasa. W tym przepisie karczek należy doprawić i wstawić do lodówki na dwie godziny. Dzięki temu mięso smakuje obłędnie i jest niezwykle aromatyczne.

Jak więc zrobić pyszną karkówkę na ostro z kolorowymi warzywami? To obiadowe danie jest łatwe i robi się je bez żadnych problemów.

  • 1. krok – doprawienie karkówki i schłodzenie jej w lodówce
  • 2. krok – przygotowanie sosu
  • 3. krok – obsmażenie plastrów karkówki na patelni
  • 4. krok – ułożenie w formie do zapiekania warstw z mięsa, warzyw i sosu
  • 5. krok – upieczenie pikantnej karkówki w piekarniku

Jak podawać pikantną karkówkę z warzywami?

Doskonała pod każdym względem karkówka w ostrym sosie z dodatkiem waży to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Do posiłku warto podać pieczone ziemniaki lub kaszę. Świetnie smakuje także z ryżem. Obiad urozmaici bukiet domowych surówek, które świetnie komponują się z wieprzowiną i podkreślają jej smak. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne surówki do obiadu.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg karkówki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g pieczarek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić na plastry. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
  • Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
  • Przygotować sos. Wodę wymieszać z ketchupem. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
  • Plastry karkówki oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso z obu stron, aż zacznie się rumienić.
  • W formie do zapiekania ułożyć warstwę obsmażonej karkówki i połowę warzyw oraz pieczarek. Wlać połowę sosu. Ułożyć pozostałe mięso, warzywa i pieczarki. Zalać sosem i ułożyć gałązki rozmarynu.
  • Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec godzinę.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej