Nawet teściowa nie odmawia dokładki. Karkówka podana w ten sposób to hit
Pyszna i aromatyczna karkówka w doskonałym sosie wzbogacona warzywami to propozycja na rodzinny posiłek. Przyrządzona według tego przepisu wieprzowina jest miękka i soczysta. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Jak zrobić to obłędne danie na obiad? Poznajcie prosty przepis na najlepszą karkówkę z warzywami w pikantnej odsłonie.
Pikantna karkówka z warzywami – składniki
Do przyrządzenia smakowitej i miękkiej karkówki w pikantnym sosie z warzywami wykorzystuje się produkty, które bez trudu można kupić przez cały rok. Chociaż lista potrzebnych składników może wydać się długa, większość produktów to przyprawy, które świetnie podkręcają smak mięsa i nadają przyjemnego aromatu.
Co jest niezbędne do przyrządzenia pikantnej karkówki z warzywami? Lista składników została podzielona na dwie części:
- główne składniki – karkówka, mąka pszenna, warzywa, pieczarki, przyprawy, olej do smażenia
- składniki do sosu – woda, ostry ketchup, przyprawy
Jak zrobić pikantną karkówkę z warzywami?
Pyszna i rozpływająca się w ustach karkówka w ostrym sosie z dodatkiem warzyw wbrew pozorom nie jest potrawą trudną. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie wyjdzie pierwsza klasa. W tym przepisie karczek należy doprawić i wstawić do lodówki na dwie godziny. Dzięki temu mięso smakuje obłędnie i jest niezwykle aromatyczne.
Jak więc zrobić pyszną karkówkę na ostro z kolorowymi warzywami? To obiadowe danie jest łatwe i robi się je bez żadnych problemów.
- 1. krok – doprawienie karkówki i schłodzenie jej w lodówce
- 2. krok – przygotowanie sosu
- 3. krok – obsmażenie plastrów karkówki na patelni
- 4. krok – ułożenie w formie do zapiekania warstw z mięsa, warzyw i sosu
- 5. krok – upieczenie pikantnej karkówki w piekarniku
Jak podawać pikantną karkówkę z warzywami?
Doskonała pod każdym względem karkówka w ostrym sosie z dodatkiem waży to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Do posiłku warto podać pieczone ziemniaki lub kaszę. Świetnie smakuje także z ryżem. Obiad urozmaici bukiet domowych surówek, które świetnie komponują się z wieprzowiną i podkreślają jej smak. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne surówki do obiadu.
- Surówka profesorska. Smak, który Cię zaskoczy - prosto i elegancko
- Surówka z kapusty kiszonej. Szybki przepis na bombę zdrowia z 5 składników
- Surówka pielgrzyma - idealny dodatek do obiadu i grilla. Odkryj letnie smaki
- Surówka z czerwonej kapusty parzonej - tradycyjna receptura babci
- Sałatka działkowca – prostota i smak w jednym. Kilka składników, 5 minut i gotowe
- Obłędna sałatka z cukinii marynowanej na szybko: pyszna surówka do wszystkiego
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg karkówki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g pieczarek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- kilka gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
Sos:- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić na plastry. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
- Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
- Przygotować sos. Wodę wymieszać z ketchupem. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
- Plastry karkówki oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso z obu stron, aż zacznie się rumienić.
- W formie do zapiekania ułożyć warstwę obsmażonej karkówki i połowę warzyw oraz pieczarek. Wlać połowę sosu. Ułożyć pozostałe mięso, warzywa i pieczarki. Zalać sosem i ułożyć gałązki rozmarynu.
- Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec godzinę.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.