Obłędna sałatka z cukinii marynowanej na szybko: pyszna surówka do wszystkiego

Sałatka z cukinii marynowanej na szybko
Autor: Shutterstock Sałatka z cukinii marynowanej na szybko
łatwy
30 min
4

Sałatka z cukinii marynowanej na szybko to niesamowita surówka z taniego i pysznego warzywa. Wielką zaletą cukinii jest jej łagodny smak, który świetnie przyjmuje inne aromaty. Ta chrupka i soczysta, słodko-kwaśna surówka jest po prostu obłędna w smaku. Koniecznie wypróbujcie! 

Do czego pasuje sałatka z marynowanej cukinii?

Ta pyszna kwaśno-słodka i chrupka sałatka z marynowanej cukinii lub kabaczka praktycznie pasuje do wszystkiego. Ale żeby rozwiać wszelkie wątpliwości wybrałam kilka przepisów na potrawy, które świetnie smakują właśnie w towarzystwie tej letniej sałatki z cukinii. Oto najlepsze przepisy przygotowane przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:

Pyszne kotlety z filetu drobiowego w sprytnej panierce: lepsze niż schabowe Magdy Gessler

Kotlety mielone z piekarnika: przepis na pieczone kotlety wieprzowe

Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym: jeden składnik zmienia łatwy przepis w obiad idealny

Pikantny kalafior pieczony w całości: takiego jeszcze nie jedliście!

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie pokrojone wzdłuż w cienkie plasterki, jak wstażki
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj ocet jabłkowy, czosnek, miód, oliwę, koperek i sól.
  • Za pomocą noża lub obieraczki do warzyw pokrój cukinię w cienkie wstążki.
  • Wrzuć cukinię do miski i wymieszaj z marynatą. Odstaw na 20 minut.
  • W razie potrzeby przed podaniem udekoruj świeżym koprem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej