Surówka z czerwonej kapusty parzonej - tradycyjna receptura babci

Surówka z czerwonej kapusty
Autor: Shutteratock Czerwona kapusta jest najlepszym źródłem antyoksydantów zapobiegających starzeniu się naszego organizmu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Surówka z czerwonej kapusty parzonej jest niezwykle popularna. Ta tradycyjna przystawka o słodko-kwaśnym smaku zadomowiła się w kuchni polskiej. Czerwona kapusta o wyjątkowo twardych i zwartych główkach wymaga sparzenia. Pod wpływem temperatury traci kolor. Ale odzyskuje go po dodaniu soku z cytryny. Oto łatwy przepis babciny na pyszną surówkę z czerwonej kapusty, chrupiącą, ale nie twardą.

Do czego podawać surówkę z czerwonej kapusty?

Surówka z czerwonej kapusty to tradycyjny dodatek do dań obiadowych. Pasuje znakomicie do dań mięsnych kuchni polskiej - zarówno tej ogólnej, jak i jej odmian regionalnych. Świetnie smakuje podana do schabowych, mielonych czy sztuki mięsa w sosie. Razem z ziemniakami z wody stanowią smaczny, swojski obiad. To także smaczny dodatek do smażonego kurczaka, dań z podrobów oraz ryby, jako odskocznia od podawanej zwyczajowo surówki z kapusty kiszonej. 

Warto jadać surówki z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to bogate źródło składników odżywczych. Dostarcza niewielu kalorii przy wysokim poziomie błonnika. To doskonale wpływa na pracę naszych jelit. Bogata jest w witaminy i związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do tego jest przepyszna! Można z niej zrobić praktycznie wszystko.

Nie tylko tradycyjna wersja

Tradycyjna surówka z kapusty czerwonej to niezła baza do eksperymentów kulinarnych. Kapusta jest niedroga i łatwo dostępna, a w smaku raczej uniwersalna, warto więc poszaleć z dodatkami i przyprawami. Można iść w łagodny lift podmieniając cebule na pora lub trochę większy, zastępując jabłka innymi owocami. Można też w ogóle nie dodawać owoców, a spróbować kapusty z orzechami czy pestkami. Duże pole do popisu dają też przyprawy, które mogą zupełnie odmienić codzienną surówkę.

W galerii pod przepisem znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów wybranych specjalnie dla Ciebie.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona kapusta, główka średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 2 jabłka jędrne i kwaskowate
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-4 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Usunąć z kapusty wierzchnie uszkodzone liście. Kapustę dość drobno poszatkować. Głąb odrzucić.
  • W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Wrzucić kapustę i parzyć około 2 minut. Zdjąć z ognia.
  • Kapustę odcedzić na sicie, lekko dociskając, aby pozbawić ją nadmiaru wilgoci.
  • Kapustę przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać.
  • Kapusta pod wpływem kwasu odzyska swój piękny purpurowy kolor.
  • Do kapusty dodać cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Cebule pokroić drobno. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Do kapusty dodać pokrojone cebule i starte jabłka. Dodać oliwę i wymieszać wszystko razem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej