Surówka z czerwonej kapusty parzonej - tradycyjna receptura babci
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Surówka z czerwonej kapusty parzonej jest niezwykle popularna. Ta tradycyjna przystawka o słodko-kwaśnym smaku zadomowiła się w kuchni polskiej. Czerwona kapusta o wyjątkowo twardych i zwartych główkach wymaga sparzenia. Pod wpływem temperatury traci kolor. Ale odzyskuje go po dodaniu soku z cytryny. Oto łatwy przepis babciny na pyszną surówkę z czerwonej kapusty, chrupiącą, ale nie twardą.
Do czego podawać surówkę z czerwonej kapusty?
Surówka z czerwonej kapusty to tradycyjny dodatek do dań obiadowych. Pasuje znakomicie do dań mięsnych kuchni polskiej - zarówno tej ogólnej, jak i jej odmian regionalnych. Świetnie smakuje podana do schabowych, mielonych czy sztuki mięsa w sosie. Razem z ziemniakami z wody stanowią smaczny, swojski obiad. To także smaczny dodatek do smażonego kurczaka, dań z podrobów oraz ryby, jako odskocznia od podawanej zwyczajowo surówki z kapusty kiszonej.
Warto jadać surówki z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to bogate źródło składników odżywczych. Dostarcza niewielu kalorii przy wysokim poziomie błonnika. To doskonale wpływa na pracę naszych jelit. Bogata jest w witaminy i związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do tego jest przepyszna! Można z niej zrobić praktycznie wszystko.
Nie tylko tradycyjna wersja
Tradycyjna surówka z kapusty czerwonej to niezła baza do eksperymentów kulinarnych. Kapusta jest niedroga i łatwo dostępna, a w smaku raczej uniwersalna, warto więc poszaleć z dodatkami i przyprawami. Można iść w łagodny lift podmieniając cebule na pora lub trochę większy, zastępując jabłka innymi owocami. Można też w ogóle nie dodawać owoców, a spróbować kapusty z orzechami czy pestkami. Duże pole do popisu dają też przyprawy, które mogą zupełnie odmienić codzienną surówkę.
W galerii pod przepisem znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów wybranych specjalnie dla Ciebie.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
SKŁADNIKI
- 1 czerwona kapusta, główka średniej wielkości
- 2 cebule
- 2 jabłka jędrne i kwaskowate
- 2-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2-4 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usunąć z kapusty wierzchnie uszkodzone liście. Kapustę dość drobno poszatkować. Głąb odrzucić.
- W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Wrzucić kapustę i parzyć około 2 minut. Zdjąć z ognia.
- Kapustę odcedzić na sicie, lekko dociskając, aby pozbawić ją nadmiaru wilgoci.
- Kapustę przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać.
- Kapusta pod wpływem kwasu odzyska swój piękny purpurowy kolor.
- Do kapusty dodać cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Cebule pokroić drobno. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Do kapusty dodać pokrojone cebule i starte jabłka. Dodać oliwę i wymieszać wszystko razem.