Sałatka weselna z białych warzyw wg Magdy Gessler, prawie jak z bistro Prosto od serca

Sałatka weselna z białych warzyw wg Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Sałatkę weselną z białych warzyw Magda Gessler zaproponowała gościom bistro Prosto od serca
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka z białych warzyw to efektowna i prosta przystawka, idealna do wykorzystania warzyw z rosołu. Dzięki nim, sałatka weselna z bistro Prosto od serca, polecana przez Magdę Gessler, zyskuje wyjątkowy smak. Warzywa powinny być miękkie, ale jędrne, dlatego warto wyjąć je z wywaru w odpowiednim momencie, by ich nie rozgotować.

Zalety sałatek z gotowanych warzyw

Sałatki z gotowanych warzyw mają wiele zalet:

  • Łatwe trawienie – gotowane warzywa są lekkostrawne, co czyni sałatki idealnym wyborem dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.
  • Zachowanie wartości odżywczych – delikatne gotowanie pomaga zachować wiele witamin i minerałów, jak potas, witaminy z grupy B i C.
  • Uniwersalność – sałatki z gotowanych warzyw można modyfikować według sezonu, dodając różnorodne składniki.
  • Sytość – gotowane warzywa, takie jak ziemniaki czy marchew, są bardziej sycące, dzięki czemu sałatka może stanowić samodzielny posiłek.
  • Łatwość przygotowania – warzywa można ugotować wcześniej i przechowywać, co ułatwia szybkie przygotowanie sałatki.

To doskonały wybór dla osób szukających zdrowych, prostych i pożywnych dań.

W galerii pod materiałem wideo znajdziesz przepis na zupę z białych warzyw

SKŁADNIKI

  • 2 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 nieduży seler
  • 1 mała główka kalafiora
  • biała część pora
  • 2 jajka na twardo
  • 5 rzodkiewek
  • 0,5 pęczka koperku
  • 2-3 szklanki bulionu
  • Sos:
  • 1/3 szklanki rosołu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa oczyścić obrać i ugotować w bulionie, a najlepiej wykorzystać pietruszkę, selera i por z dobrego rosołu.
  • W tym drugim przypadku ziemniaków i kalafiora nie trzeba gotować w bulionie, wystarczy osolona woda. Ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach, a kalafiora w całości.
  • Pietruszkę, selera, ziemniaki, rzodkiewkę i jajka pokroić w kostkę o mniej więcej tej samej wielkości, niedużą, ale też nie zrobić z nich niemal pasty.
  • Kalafiora podzielić na małe różyczki, wielkością odpowiadające pozostałym warzywom. Warzywa wymieszać.
  • Pora pokroić w cienkie półkrążki, wymieszać z drobno posiekanym koperkiem, skropić sokiem z cytryny.
  • Ciepły rosół wymieszać dokładnie z oliwą, octem i musztardą do połączenia składników, dodać pora wymieszanego z koperkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty można rozrzedzić go nieco dodając dodatkowa porcję rosołu/bulionu.
  • Sosem polać obficie sałatkę, wymieszać.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej