Sałatka weselna z białych warzyw wg Magdy Gessler prawie jak z bistro Prosto od serca

Sałatka weselna z białych warzyw wg Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Sałatkę weselną z białych warzyw Magda Gessler zaprop[onowała gościom bistro Poriosto od serca
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka z białych warzyw to efektowna, choć łatwa przystawka, do której można wykorzystać warzywa ugotowane w rosole. Dzięki nim sałatka weselna, którą Magda Gessler zaproponowała gościom bistro Prosto od serca, nabiera wyrazistego i jedynego w swoim rodzaju charakteru. Przygotowując ją warto pamiętać, że najlepiej, jeśli gotowane do niej warzywa są miękkie, ale nadal jędrne, nie należy ich rozgotować, a te gotowane w rosole wyjąć z wywaru zawczasu.

SKŁADNIKI

  • 2 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 nieduży seler
  • 1 mała główka kalafiora
  • biała część pora
  • 2 jajka na twardo
  • 5 rzodkiewek
  • 0,5 pęczka koperku
  • 2-3 szklanki bulionu
  • Sos:
  • 1/3 szklanki rosołu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa oczyścić obrać i ugotować w bulionie, a najlepiej wykorzystać pietruszkę, selera i por z dobrego rosołu.
  • W tym drugim przypadku ziemniaków i kalafiora nie trzeba gotować w bulionie, wystarczy osolona woda. Ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach, a kalafiora w całości.
  • Pietruszkę, selera, ziemniaki, rzodkiewkę i jajka pokroić w kostkę o mniej więcej tej samej wielkości, niedużą, ale też nie zrobić z nich niemal pasty.
  • Kalafiora podzielić na małe różyczki, wielkością odpowiadające pozostałym warzywom. Warzywa wymieszać.
  • Pora pokroić w cienkie półkrążki, wymieszać z drobno posiekanym koperkiem, skropić sokiem z cytryny.
  • Ciepły rosół wymieszać dokładnie z oliwą, octem i musztardą do połączenia składników, dodać pora wymieszanego z koperkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty można rozrzedzić go nieco dodając dodatkowa porcję rosołu/bulionu.
  • Sosem polać obficie sałatkę, wymieszać.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

W galerii znajdziesz przepis na zupę z białych warzyw

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej