Mieszam i przekładam do pojemnika. Ta wyśmienita sałatka to mój patent na lunch do pracy
Dieta wegetariańska
Kto je sałatki, ten jest piękny i gładki. Właśnie takie działanie ma ta wyśmienita sałatka z makaronem i brokułem, która świetnie sprawdzi się na lunch na wynos. Można przygotować ją wieczorem i następnego dnia zabrać ze sobą do pracy. Jest pyszna i doskonale zastąpi kanapki. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą sałatkę do pracy.
Jaką sałatkę zrobić do pracy?
Sałatki są pyszne, sycące i zawierają wiele cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Idealnie sprawdzają się jako jedzenie do pracy i zastępują tradycyjne kanapki. Jednym z pomysłów na sałatkę do pracy jest ten prosty przepis. Sałatka makaronowa z dodatkiem brokuła i kilku innych składników jest wyjątkowo dobra i zdrowa. Syci i dodaje energii na resztę dnia. Jej sekretem jest aromatyczny sos, który pysznie łączy wszystkie składniki. Na wynos warto zabrać go w oddzielnym opakowaniu i skropić sałatkę tuż przed jedzeniem.
Z czego zrobić sałatkę do pracy?
Jeżeli lubicie sałatki, a znudziły się wam kanapki, wybierzcie ten przepis. Pyszna sałatka z makaronem i brokułem to idealne jedzenie do pracy. Do jej przygotowania wykorzystuje się proste i niedrogie składniki, które można kupić przez cały rok.
Z czego więc zrobić najlepszą sałatkę do pracy? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne produkty do sałatki, a druga to składniki potrzebne do przyrządzenia aromatycznego sosu. Zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystać resztki, które zostały z obiadu. Makaron czy brokuł nie muszą się zmarnować. Idealnie sprawdzą się w tej znakomitej sałatce do pracy.
Jak zrobić sałatkę do pracy?
Pełna smakowitych składników sałatka na wynos nie jest trudna i nie wymaga długich godzin w kuchni. Przepis jest łatwy i szybki. Najlepiej przygotować ją wieczorem, a rano wyjąć z lodówki i włożyć do torby. Przyrządzona poprzedniego dnia sałatka makaronowa z brokułem zachowa świeżość i będzie smakować obłędnie.
Jak więc zrobić najlepszą sałatkę do pracy? Przepis na to pyszne małe, ale sycące danie z kilku łatwo dostępnych produktów, jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia w gotowaniu.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – ugotowanie brokuł
- 3. krok – przygotowanie sosu
- 4. krok – połączenie składników sałatki
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu (penne, świderki, kokardki)
- 1 brokuł
- 1 świeży zielony ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 15 pomidorków koktajlowych
sos:- 4 gałązki świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku 5 minut. Odcedzić i odstawić.
- Do blendera przełożyć bazylię i czosnek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przelać do małego słoiczka lub pojemniczka i wstawić do lodówki.
- Ogórek pokroić w półplasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Paprykę pokroić w paski, a cebulę w piórka.
- Do pojemnika przeznaczonego do żywności włożyć ugotowany makaron, różyczki brokuła, ogórek i pomidorki koktajlowe, cebulę i paprykę. Lekko wymieszać.
- Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki.
- Zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie lub lunch.