Mieszam i przekładam do pojemnika. Ta wyśmienita sałatka to mój patent na lunch do pracy

najlepsza sałatka do pracy
Autor: Shutterstock Zamiast kanapek do pracy wybierz tę pyszną sałatkę. Dodaje energii i poprawia humor.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Kto je sałatki, ten jest piękny i gładki. Właśnie takie działanie ma ta wyśmienita sałatka z makaronem i brokułem, która świetnie sprawdzi się na lunch na wynos. Można przygotować ją wieczorem i następnego dnia zabrać ze sobą do pracy. Jest pyszna i doskonale zastąpi kanapki. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą sałatkę do pracy.

Jaką sałatkę zrobić do pracy?

Sałatki są pyszne, sycące i zawierają wiele cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Idealnie sprawdzają się jako jedzenie do pracy i zastępują tradycyjne kanapki. Jednym z pomysłów na sałatkę do pracy jest ten prosty przepis. Sałatka makaronowa z dodatkiem brokuła i kilku innych składników jest wyjątkowo dobra i zdrowa. Syci i dodaje energii na resztę dnia. Jej sekretem jest aromatyczny sos, który pysznie łączy wszystkie składniki. Na wynos warto zabrać go w oddzielnym opakowaniu i skropić sałatkę tuż przed jedzeniem.

Z czego zrobić sałatkę do pracy?

Jeżeli lubicie sałatki, a znudziły się wam kanapki, wybierzcie ten przepis. Pyszna sałatka z makaronem i brokułem to idealne jedzenie do pracy. Do jej przygotowania wykorzystuje się proste i niedrogie składniki, które można kupić przez cały rok.

Z czego więc zrobić najlepszą sałatkę do pracy? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne produkty do sałatki, a druga to składniki potrzebne do przyrządzenia aromatycznego sosu. Zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystać resztki, które zostały z obiadu. Makaron czy brokuł nie muszą się zmarnować. Idealnie sprawdzą się w tej znakomitej sałatce do pracy.

Jak zrobić sałatkę do pracy?

Pełna smakowitych składników sałatka na wynos nie jest trudna i nie wymaga długich godzin w kuchni. Przepis jest łatwy i szybki. Najlepiej przygotować ją wieczorem, a rano wyjąć z lodówki i włożyć do torby. Przyrządzona poprzedniego dnia sałatka makaronowa z brokułem zachowa świeżość i będzie smakować obłędnie.

Jak więc zrobić najlepszą sałatkę do pracy? Przepis na to pyszne małe, ale sycące danie z kilku łatwo dostępnych produktów, jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia w gotowaniu.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu
  • 2. krok – ugotowanie brokuł
  • 3. krok – przygotowanie sosu
  • 4. krok – połączenie składników sałatki

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu (penne, świderki, kokardki)
  • 1 brokuł
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15 pomidorków koktajlowych

  • sos:
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Brokuł pokroić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku 5 minut. Odcedzić i odstawić.
  • Do blendera przełożyć bazylię i czosnek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przelać do małego słoiczka lub pojemniczka i wstawić do lodówki.
  • Ogórek pokroić w półplasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Paprykę pokroić w paski, a cebulę w piórka.
  • Do pojemnika przeznaczonego do żywności włożyć ugotowany makaron, różyczki brokuła, ogórek i pomidorki koktajlowe, cebulę i paprykę. Lekko wymieszać.
  • Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki.
  • Zabrać ze sobą do pracy i zjeść na drugie śniadanie lub lunch.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
więcej