Surówka z kapusty kiszonej. Szybki przepis na bombę zdrowia z 5 składników

2024-01-20 9:15

Surówka z kapusty kiszonej jest nie tylko pyszna. Dzięki dodatkowi trzech prostych składników można zamienić ją na prawdziwą skarbnicę zdrowia. Przepis na domową surówkę z kapusty kiszonej nie jest skomplikowany, a jej przygotowanie trwa kilka minut. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i wzmacniającą surówkę z kapusty kiszonej do obiadu.

zdrowa surówka z kapusty kisoznej
Autor: Shutterstock Sekretem zdrowej surówki z kapusty kiszonej jest sos z oliwy z oliwek, miodu, kurkumy i pieprzu.

Spis treści

  1. Co można dodać do surówki z kapusty kiszonej?
  2. Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej?
  3. Jak podawać surówkę z kapusty kiszonej?
  4. Zdrowa surówka z kapusty kiszonej – przepis krok po kroku

Co można dodać do surówki z kapusty kiszonej?

W tym sprawdzonym przepisie na pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Jednak ze względu na właściwości prozdrowotne surówka jest najlepsza w czasie jesieni i zimy. Właśnie wtedy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Regularnie jedząc tę pyszną surówkę, w łatwy i niedrogi sposób można wzmocnić organizm i ochronić się przed wirusami.

Do przygotowania domowej surówki z kapusty kiszonej, która działa niczym tarcza ochronna, potrzebne są takie składniki jak:

  • Kapusta kiszona – zawsze kupujcie kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Ta druga zawiera chemiczne składniki, które przyspieszają proces kiszenia. Kapusta traci cenne składniki odżywcze, nie jest smaczna i może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Prawdziwa kapusta kiszona jest nie tylko pyszna, ale i bogata w witaminy z grupy B, C, A, E, K oraz magnez, fosfor, wapń, potas i błonnik. Przyspiesza metabolizm, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i daje uczucie sytości.
  • Miód – od setek lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyseptyczne. Jest skuteczny w regeneracji organizmu, wzmacnia odporność i łagodzi infekcje dróg oddechowych. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę serca, obniża ciśnienie i poprawia krążenie. Usuwa toksyny z organizmu i wspomaga pracę układu pokarmowego. Miód nawilża i ujędrnia skórę.
  • Kurkuma – ta popularna przyprawa pochodzi z Dalekiego Wschodu i nazywana jest hinduskim złotem. Jej prozdrowotne działanie znane jest od tysiąca lat. Ma właściwości przeciwzapalne, regeneracyjne, antydepresyjne i przeciwnowotworowe. Reguluje poziom cholesterolu i cukru. Kurkuma zwiera wapń, żelazo, potas i sód oraz witaminy z grupy B. Jest jednym ze składników indyjskiej mieszanki przypraw curry. Przyswajalność substancji zawartych w kurkumie zwiększa łączenie jej z czarnym pieprzem.
  • Pieprz – to jedna z najpopularniejszych przypraw, którą wykorzystuje się na całym świecie. Świeżo mielony czarny pieprz podkręca smak potraw i stanowi źródło wielu cennych substancji odżywczych. Pieprz ma działanie przeciwzapalne. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. W połączeniu z kurkumą staje się prawdziwą bombą zdrowia. Po połączeniu obie przyprawy pozytywnie wpływają na pracę wątroby i trzustki. Usuwają toksyny z organizmu i poprawiają trawienie. Obniżają poziom cholesterolu i glukozy.
  • Oliwa z oliwek – najlepsza to oliwa z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na ciśnienie i chronią naczynia krwionośne. Zawiera witaminy A, E i D. Usprawnia pracę układu trawiennego. Jest świetnym naturalnym kosmetykiem. Chroni skórę przed utratą wilgoci i spowalnia proces starzenia. Stosowana do kąpieli, peelingów i masażu działa kojąco na skórę i nawilża.

Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej?

Przepis na pyszną domową surówkę z kapusty kiszonej nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka minut, aby przygotować zdrową surówkę z kapusty kiszonej, która idealnie uzupełni obiad. Przepis składa się z trzech prostych kroków. Surówka jest tak łatwa, że nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni, zrobią ją bezbłędnie.

Jak więc zrobić pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej?

  • 1. krok – przygotowanie sosu z oliwy z oliwek, miodu, kurkumy i pieprzu
  • 2. krok – poszatkowanie kapusty kiszonej
  • 3. krok – połączenie kapusty kiszonej z sosem

Jak podawać surówkę z kapusty kiszonej?

Domowa surówka z kapusty kiszonej to uniwersalny dodatek do obiadu. Pasuje do dań mięsnych jak kotlety mielone czy tradycyjne schabowe. Pysznie smakuje z daniami wegetariańskimi i rybnymi. Pasuje do zapiekanek i potraw jednogarnkowych.

Surówkę z kapusty kiszonej wzbogaconą pysznym i zdrowym sosem bez obaw można spożywać na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczna, a wszystkie składniki pozytywnie wpływają na metabolizm i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała.

Zdrowa surówka z kapusty kiszonej – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej z marchewką
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1. Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać miód, kurkumę i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity sos.

2. Kapustę kiszoną lekko odcisnąć z nadmiaru soku i poszatkować. Przełożyć do miski.

3. Wlać sos i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.

4. Podawać jako dodatek do obiadu.

Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne i zdrowe dania z kapusty kiszonej. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o kapuście.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Czy kapusta to głowa pusta?

Pytanie 1 z 10
Wg. legendy główki kapusty powstały:
Kapusta