Surówka z kapusty kiszonej. Szybki przepis na bombę zdrowia z 5 składników
Surówka z kapusty kiszonej jest nie tylko pyszna. Dzięki dodatkowi trzech prostych składników można zamienić ją na prawdziwą skarbnicę zdrowia. Przepis na domową surówkę z kapusty kiszonej nie jest skomplikowany, a jej przygotowanie trwa kilka minut. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i wzmacniającą surówkę z kapusty kiszonej do obiadu.
Spis treści
- Co można dodać do surówki z kapusty kiszonej?
- Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej?
- Jak podawać surówkę z kapusty kiszonej?
- Zdrowa surówka z kapusty kiszonej – przepis krok po kroku
Co można dodać do surówki z kapusty kiszonej?
W tym sprawdzonym przepisie na pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Jednak ze względu na właściwości prozdrowotne surówka jest najlepsza w czasie jesieni i zimy. Właśnie wtedy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Regularnie jedząc tę pyszną surówkę, w łatwy i niedrogi sposób można wzmocnić organizm i ochronić się przed wirusami.
Do przygotowania domowej surówki z kapusty kiszonej, która działa niczym tarcza ochronna, potrzebne są takie składniki jak:
- Kapusta kiszona – zawsze kupujcie kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Ta druga zawiera chemiczne składniki, które przyspieszają proces kiszenia. Kapusta traci cenne składniki odżywcze, nie jest smaczna i może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Prawdziwa kapusta kiszona jest nie tylko pyszna, ale i bogata w witaminy z grupy B, C, A, E, K oraz magnez, fosfor, wapń, potas i błonnik. Przyspiesza metabolizm, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i daje uczucie sytości.
- Miód – od setek lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyseptyczne. Jest skuteczny w regeneracji organizmu, wzmacnia odporność i łagodzi infekcje dróg oddechowych. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę serca, obniża ciśnienie i poprawia krążenie. Usuwa toksyny z organizmu i wspomaga pracę układu pokarmowego. Miód nawilża i ujędrnia skórę.
- Kurkuma – ta popularna przyprawa pochodzi z Dalekiego Wschodu i nazywana jest hinduskim złotem. Jej prozdrowotne działanie znane jest od tysiąca lat. Ma właściwości przeciwzapalne, regeneracyjne, antydepresyjne i przeciwnowotworowe. Reguluje poziom cholesterolu i cukru. Kurkuma zwiera wapń, żelazo, potas i sód oraz witaminy z grupy B. Jest jednym ze składników indyjskiej mieszanki przypraw curry. Przyswajalność substancji zawartych w kurkumie zwiększa łączenie jej z czarnym pieprzem.
- Pieprz – to jedna z najpopularniejszych przypraw, którą wykorzystuje się na całym świecie. Świeżo mielony czarny pieprz podkręca smak potraw i stanowi źródło wielu cennych substancji odżywczych. Pieprz ma działanie przeciwzapalne. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. W połączeniu z kurkumą staje się prawdziwą bombą zdrowia. Po połączeniu obie przyprawy pozytywnie wpływają na pracę wątroby i trzustki. Usuwają toksyny z organizmu i poprawiają trawienie. Obniżają poziom cholesterolu i glukozy.
- Oliwa z oliwek – najlepsza to oliwa z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na ciśnienie i chronią naczynia krwionośne. Zawiera witaminy A, E i D. Usprawnia pracę układu trawiennego. Jest świetnym naturalnym kosmetykiem. Chroni skórę przed utratą wilgoci i spowalnia proces starzenia. Stosowana do kąpieli, peelingów i masażu działa kojąco na skórę i nawilża.
Jak przygotować surówkę z kapusty kiszonej?
Przepis na pyszną domową surówkę z kapusty kiszonej nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka minut, aby przygotować zdrową surówkę z kapusty kiszonej, która idealnie uzupełni obiad. Przepis składa się z trzech prostych kroków. Surówka jest tak łatwa, że nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni, zrobią ją bezbłędnie.
Jak więc zrobić pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej?
- 1. krok – przygotowanie sosu z oliwy z oliwek, miodu, kurkumy i pieprzu
- 2. krok – poszatkowanie kapusty kiszonej
- 3. krok – połączenie kapusty kiszonej z sosem
Jak podawać surówkę z kapusty kiszonej?
Domowa surówka z kapusty kiszonej to uniwersalny dodatek do obiadu. Pasuje do dań mięsnych jak kotlety mielone czy tradycyjne schabowe. Pysznie smakuje z daniami wegetariańskimi i rybnymi. Pasuje do zapiekanek i potraw jednogarnkowych.
Surówkę z kapusty kiszonej wzbogaconą pysznym i zdrowym sosem bez obaw można spożywać na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczna, a wszystkie składniki pozytywnie wpływają na metabolizm i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała.
Zdrowa surówka z kapusty kiszonej – przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej z marchewką
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1. Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać miód, kurkumę i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie jednolity sos.
2. Kapustę kiszoną lekko odcisnąć z nadmiaru soku i poszatkować. Przełożyć do miski.
3. Wlać sos i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
4. Podawać jako dodatek do obiadu.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne i zdrowe dania z kapusty kiszonej. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o kapuście.