Kotlety mielone po tasmańsku. Prosty przepis na pyszny i aromatyczny obiad z piekarnika

kotlety mielone po tasmańsku
Autor: Shutterstock Kotlety mielone po tasmańsku zachwycają. To sycące i nieskomplikowane danie z piekarnika.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić pyszne i soczyste kotlety mielone inaczej? Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi możecie łatwo i szybko przyrządzić niesamowite w smaku kotlety mielone po tasmańsku. Mięso mielone zostało wzbogacone o sporą dawkę kolorowych warzyw. Poznajcie prosty przepis na obłędne kotlety mielone po tasmańsku, które podbiją niejedno podniebienie.

Z czego zrobić kotlety mielone po tasmańsku?

Według listy składników potrzebnych do zrobienie soczystych i pysznych kotletów mielonych po tasmańsku wykorzystuje się łatwo dostępne składniki. Są w sklepach przez cały rok, dlatego obłędne kotleciki można robić, kiedy tylko najdzie ochota na coś oryginalnego na obiad. Co więc należy przygotować, aby zrobić doskonałe mielone po tasmańsku?

  • mięso mielone – sprawdzi się mielona wieprzowina, wołowina, mięso z indyka lub kurczaka
  • czerwona cebula, ziemniaki, marchewka, kolorowe papryki – dzięki nim kotlety mielone zyskują pyszny smak i aromat
  • dodatki – koncentrat pomidorowy nadaje ładnego koloru i przyjemnego smaku
  • przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek doskonale podkręcają smak kotletów mielonych

Jak zrobić kotlety mielone po tasmańsku?

Przepis na obłędne kotlety mielone po tasmańsku nie jest skomplikowany. Aż trudno uwierzyć, że ich przygotowanie jest tak proste i szybkie. Starte na tarce ziemniaki i marchewkę miesza się z mięsem mielonym, a następnie dodaje pozostałe pokrojone w kostkę warzywa, czyli czerwoną cebulę i kolorowe papryki. W tym kroku dodaje się także posiekany czosnek. Składniki doprawia się i wyrabia jednolitą masę mięsną. Formuje się z niej kotlety mielone. Najlepiej zrobić to zwilżonymi wodą dłońmi. Kotleciki układa się na blasze do pieczenia i skrapia oliwą z oliwek. Tak przygotowane kotlety mielone po tasmańsku wstawia się do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecze 40 minut. Dzięki pieczeniu kotlety są miękkie i soczyste. Nie nasiąkają tłuszczem jak w przypadku smażenia na patelni.

Z czym podawać kotlety mielone po tasmańsku?

Pyszne i soczyste kotlety mielone po tasmańsku to propozycja na oryginalny obiad dla całej rodziny. Dodatek warzyw sprawia, że kotleciki są bardzo sycące. Dlatego najlepszym dodatkiem do tasmańskich mielonych będą sałatki i surówki. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na smaczne i chrupiące surówki warzywne i zdrowe sałatki.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 ziemniak
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrany ziemniak i marchewkę zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę obie papryki i czerwoną cebulę oraz posiekany czosnek.
  • Do miski z warzywami przełożyć mięso mielone i wymieszać.
  • Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsno-warzywnej okrągłe kotleciki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego kotleciki skropić oliwą z oliwek.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 40 minut.
  • Podawać od razu z ulubiona surówką lub sałatką.
Kotleciki z ziemniaków: łatwy przepis na pyszny obiad
Anna Szulc-Górska
więcej