Surówka w 5 minut: przepis z kapustą pekińską, gruszką i orzechami

Surówka w 5 minut: przepis z kapustą pekińską, gruszką i orzechami
Autor: Shutterstock.com Surówka w 5 minut: przepis z kapustą pekińską, gruszką i orzechami
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Soczysta surówka pełna smaku gotowa w 5 minut! Nie wierzycie? Sprawdźcie same, jakie to proste. Wszystko dzięki dodatkowi słodkiej i soczystej gruszki oraz genialnemu winegretowi. Jesienno-zimowa surówka jest mega pyszna. Przygotowanie jej na prawdę nie jest trudne! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu płynnego lub syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. Gruszkę obrać i pokroić na cienkie paseczki. Wymieszać razem z kapustą.
  • Z oliwy lub oleju, soku z cytryny, miodu i soli przygotować winegret. Wszystko razem zmiksować. 
  • Sosem polać surówkę. Wymieszać. Gotowe! 
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

Zobacz GALERIĘ: Surówki obiadowe - 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej