Surówka z marchewki ze śliwkami: doskonały przepis na zdrowie!
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Surówka z marchewki to klasyka polskiej kuchni. Spróbujmy przygotować ją inaczej, zwiększyć jej niesamowitą prozdrowotną moc. Dodajmy do niej śliwki - prawdziwą skarbnicę zdrowia. Wypróbujcie naszą propozycję na surówkę z marchewki w nowej odsłonie!
SKŁADNIKI
- 40 dag marchewki
- 20 dag śliwek (świeżych lub mrożonych
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- sok z cytryny
- 2 łyżki przecieru z jabłek
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce z małymi otworami.
- Przecier jabłkowy wymieszać ze śmietanką.
- Marchewkę wymieszać z sosem jabłkowo-śmietankowym.
- Śliwki pokroić w paski, wymieszać z marchewką. Przyprawić do smaku solą i cukrem oraz sokiem z cytryny.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?