Pyszne kotlety warzywne. Podbiją kubki smakowe nawet mięsożerców
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kotlety to klasyczne danie domowe. Kiedy spróbujecie pysznych kotletów przyrządzonych według tego przepisu, będziecie oczarowani pod każdym względem. Warzywne kotlety są nie tylko pyszne i aromatyczne. Przepis jest bardzo łatwy i błyskawiczny. To doskonała propozycja na obiad bez mięsa, który podbije każde podniebienie. Poznajcie sprawdzony i ekspresowy przepis na pełne smaku kotlety warzywne.
Z czego można zrobić kotlety warzywne?
W tym łatwym i szybkim przepisie do przygotowania domowych kotletów warzywnych wykorzystuje się składniki, które bez problemu można kupić w mniejszych i większych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.
Z czego więc można zrobić kotlety wegetariańskie? Lista składników obejmuje kilka warzyw, przyprawy i dodatki. Wiele z tych produktów zawsze jest w domu. Aby zrobić pyszne kotlety warzywne, potrzebne są takie produkty jak:
- marchewka
- pietruszka
- czerwona papryka
- zielony groszek konserwowy
- natka pietruszki
- bułka tarta
- mąka pszenna
- jajko
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety bez mięsa?
Usmażenie pysznych i aromatycznych kotletów warzywnych na obiad nie jest skomplikowane. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, wege kotlety udadzą się za pierwszym razem. Cała rodzina będzie pod wrażeniem ich smaku.
Jak więc usmażyć pełne smaku domowe wegetariańskie kotlety? Przepis jest bardzo łatwy i dość szybki. Składa się z kilku prostych kroków.
- 1. krok – pokrojenie i starcie na tarce warzyw
- 2. krok – wymieszanie warzyw z pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie kotletów warzywnych
- 4. krok – usmażenie kotletów warzywnych na patelni
Jak podawać kotlety warzywne?
Kotlety przyrządzone z warzyw to propozycja na domowy obiad bez mięsa. Są tak pyszne, że nie tylko wegetarianie będą oczarowani. Kotleciki podbiją kubki smakowe nawet zatwardziałych mięsożerców.
Kotlety warzywne świetnie smakują z różnymi dodatkami. Posiłek będzie bardziej sycący, jeżeli poda się do nich ryż. Sprawdzą się różne kasze. Warto przygotować także soczystą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na doskonałe warzywne surówki, które smacznie komponują się z warzywnymi kotletami.
- Surówka z kapusty kiszonej. Szybki przepis na bombę zdrowia z 5 składników
- Kapusta pekińska na ostro. Pikantna surówka, która pasuje do każdego dania
- Surówka z pora, marchewki i jabłka do obiadu. Jej smak podkręcisz ogórkiem kiszonym
- Surówka w 5 minut: przepis z kapustą pekińską, gruszką i orzechami
- Niezwykła francuska surówka z marchwi - pasuje do wszystkiego
SKŁADNIKI
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski.
- Dodać odsączony z zalewy zielony groszek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i natkę pietruszki. Wymieszać.
- Wbić jajko i wsypać mąkę pszenną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z masy warzywnej formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ryżem lub kaszą oraz chrupiącą surówką.