Aksamitne kotlety warzywne z serem pleśniowym - cudo na talerzu!
2021-07-21
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Kotlety warzywne to idealne danie dla wegetarian, ale pokochają je też miłośnicy serów pleśniowych, bo smak sera jest wyczuwalny w kotletach i dodaje im charakteru. Kotlety doskonale smakują z sałatą.
SKŁADNIKI
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- ok.100 g sera z błękitną pleśnią
- 1 jajko
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz i ugotuj w całości z dodatkiem soli. Powinny być miękkie, ale jędrne.
- Po ugotowaniu (możesz to zrobić dzień wcześniej) odstaw je do wystudzenia.
- Ostudzone warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj posiekanych koper i szczypiorek, cebulę drobno posiekaną i podsmażoną na maśle, jajko i przyprawy, wymieszaj. Dodaj ser rozdrobniony widelcem i wymieszaj Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotleciki, panieruj w mące lub bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?