Aksamitne kotlety warzywne z serem pleśniowym - cudo na talerzu!

Aksamitne kotlety warzywne z serem pleśniowym - cudo na talerzu!
Autor: Shutterstock Kotlety warzywne zyskują na smaku, gdy przygotujesz je z dodatkiem sera pleśniowego.
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlety warzywne to idealne danie dla wegetarian, ale pokochają je też miłośnicy  serów pleśniowych, bo smak sera jest  wyczuwalny w kotletach i dodaje im charakteru. Kotlety doskonale smakują z sałatą.

SKŁADNIKI

  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • ok.100 g sera z błękitną pleśnią
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obierz i ugotuj w całości z dodatkiem soli. Powinny być miękkie, ale jędrne.
  • Po ugotowaniu (możesz to zrobić dzień wcześniej) odstaw je do wystudzenia.
  • Ostudzone warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj posiekanych koper i szczypiorek, cebulę drobno posiekaną i podsmażoną na maśle, jajko i przyprawy, wymieszaj. Dodaj ser rozdrobniony widelcem i wymieszaj  Jeśli masa jest  zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.
  • Z powstałej  masy uformuj  kotleciki, panieruj w mące lub bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej