Niezwykła francuska surówka z marchwi - pasuje do wszystkiego

Niezwykła francuska surówka z marchwi - pasuje do wszystkiego
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z marchwi po francusku to carottes râpées. I tak ją nazywajmy, ponieważ starta marchewka nie brzmi już tak elegancko. Żartuję! To naprawdę genialna surówka, która pasuje do wszystkiego! Polecam! 

Ta sałatka z marchwi jest dostępna wszędzie we Francji. Można ją kupić na kilogramy lub paczkowanyąw boucheries i supermarketach. Jest w menu zarówno w klasycznych bistrach, jak i w miejscach, do których wchodzisz i myślisz, że teleportowano cię do Los Angeles. 

„Carottes râpées” przekłada się na zdecydowanie mniej szykownie brzmiące „tarte marchewki” i takie właśnie powinno być: starta surowa marchewka, lekko doprawiona oliwą i cytryną, odrobiną kminku i niewiele więcej. No może za wyjątkiem odrobiny świeżej naci kolendry.

To proste: w średniej misce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczke płynnego miodu i ½ łyżeczki mielonego kminku. Dopraw solą. Dodaj 500 g marchewki  startej na dużych otworach tarki lub w robocie kuchennym. Wymieszaj wszystko razem, aby dressing pokrył wiórki marchewki. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Dodaj ½ szklanki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry, wymieszaj i odstaw do marynowania na co najmniej 30 minut, a nawet do 2 godzin przed podaniem. Dla mnie po prostu bomba! 

SKŁADNIKI

  • 500 g marchwi, startej na duże wiórki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 szklanki natki pietruszki lub kolendry, posiekanej grubo
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do średniej miski dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczke płynnego miodu i ½ łyżeczki mielonego kminku. Wymieszaj na jednorodny dressingi. Dopraw solą. Ponownie wymieszaj.
  • Dodaj 500 g marchewki startej na dużych otworach tarki lub w robocie kuchennym. Wymieszaj wszystko razem, aby dressing pokrył wiórki marchewki. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
  • Dodaj ½ szklanki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry, wymieszaj i odstaw do marynowania na co najmniej 30 minut, a nawet do 2 godzin przed podaniem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej