Niezwykła francuska surówka z marchwi - pasuje do wszystkiego
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z marchwi po francusku to carottes râpées. I tak ją nazywajmy, ponieważ starta marchewka nie brzmi już tak elegancko. Żartuję! To naprawdę genialna surówka, która pasuje do wszystkiego! Polecam!
Ta sałatka z marchwi jest dostępna wszędzie we Francji. Można ją kupić na kilogramy lub paczkowanyąw boucheries i supermarketach. Jest w menu zarówno w klasycznych bistrach, jak i w miejscach, do których wchodzisz i myślisz, że teleportowano cię do Los Angeles.
„Carottes râpées” przekłada się na zdecydowanie mniej szykownie brzmiące „tarte marchewki” i takie właśnie powinno być: starta surowa marchewka, lekko doprawiona oliwą i cytryną, odrobiną kminku i niewiele więcej. No może za wyjątkiem odrobiny świeżej naci kolendry.
To proste: w średniej misce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczke płynnego miodu i ½ łyżeczki mielonego kminku. Dopraw solą. Dodaj 500 g marchewki startej na dużych otworach tarki lub w robocie kuchennym. Wymieszaj wszystko razem, aby dressing pokrył wiórki marchewki. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Dodaj ½ szklanki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry, wymieszaj i odstaw do marynowania na co najmniej 30 minut, a nawet do 2 godzin przed podaniem. Dla mnie po prostu bomba!
SKŁADNIKI
- 500 g marchwi, startej na duże wiórki
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 szklanki natki pietruszki lub kolendry, posiekanej grubo
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do średniej miski dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczke płynnego miodu i ½ łyżeczki mielonego kminku. Wymieszaj na jednorodny dressingi. Dopraw solą. Ponownie wymieszaj.
- Dodaj 500 g marchewki startej na dużych otworach tarki lub w robocie kuchennym. Wymieszaj wszystko razem, aby dressing pokrył wiórki marchewki. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
- Dodaj ½ szklanki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry, wymieszaj i odstaw do marynowania na co najmniej 30 minut, a nawet do 2 godzin przed podaniem.