Ryby i owoce morza

Norwegowie czy Portugalczycy wiodą prym w spożywaniu ryb i owoców morza. Krewetki, przegrzebki czy ośmiornice jeszcze niedawno uchodziły za produkty egzotyczne, dziś zaś można je kupić w supermarketach. Ryby i owoce morza mają mnóstwo wartości odżywczych. Pamiętajmy też o rybach krajowych - słodkowodnych!

Ryby i owoce morza

Przepis na sałatkę z tuńczyka z diety Montignaca - idealny dla dbających o linię

Dieta Montignaca nadaje się praktycznie dla każdego. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy i zmienić złe nawyki żywieniowe jest dla ciebie idealna. Systematyczne jej stosowanie przynosi widoczne rezultaty. Prezentujemy przepis na sałatkę z tuńczyka zgodną z dietą Montignaca.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rybne kotlety ze słoniną: soczyste i pyszne mielone z chudej ryby

Mielone z chudej ryby oraz  słoniną wieprzowa zawsze są soczyste i tak smaczne, że palce lizać! Z tym przepisem nigdy więcej nie będziecie narzekać, że mięso ryby jest chude i drewniane. Nim zaczniecie gotować, przeczytajcie kilka ważnych wskazówek zamieszczonych pod przepisem. Do dzieła! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili - lepsza niż "u Chińczyka"

Ryba w chrupiącej panierce i ostrym sosie chili -to przepis na niewielkie  kawałki ryby zanurzone w pysznej panierce i usmażone na chrupiąco,  a następnie podane z ostrym sosem i  łagodnym ryżem. Przepyszne aromatyczne danie w orientalnym stylu - na pewno zdrowsze i smaczniejsze niż "u Chińczyka".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem

Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem to świetne połączenie słodkokwaśnego smaku gruszek, wyrazistego tuńczyka i delikatnego ryżu. Smakuje świetnie, jest łatwa do przygotowania i można ją zabrać w pudełeczku do pracy lub szkoły.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 220 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Łosoś z grilla marynowany w czarnej herbacie

Łosoś z grilla marynowany w czarnej herbacie - prosty do przygotowania, smakowity i oryginalny - koniecznie go wypróbujcie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Okoń w cieście - smaczna rybka w kilka chwil

Okoń w cieście jest smaczny, chrupiący i można go przygotować w kilka chwil. Mięso okonia to dobre źródło selenu, witamin D i B oraz kwasy omega-3. Warto jednak pamiętać, że ze względu na gromadzenie się rtęci w jego organizmie, nie powinny jadać go kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba opiekana z serem - pyszny filet rybny w serowej panierce

Ryba opiekana z serem jest chrupiąca i pyszna. Panierka z mąki z dodatkiem sera to świetny trik, który sprawi, że obiad zniknie z talerzy w kilka chwil.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lekkie i pyszne kotlety rybne: bez jajka, bez cebuli, lepsze niż w przedszkolu

Pamiętacie, delikatne w smaku kotlety z ryby, jakie kiedyś podawano w przedszkolach? To było w czasach sprzed paluszków rybnych w pomarańczowej panierce. Takie lekkie i pyszne kotlety rybne smakują każdemu. W tym przepisie pomijamy jajko i cebulę. Nie chcemy, aby cokolwiek tłumiło naturalny smak ryby. Do przygotowania kotletów można użyć ryby świeżej lub mrożonej. Tej drugiej nie trzeba rozmrażać do końca. Polecam soczyste kotlety rybne nie tylko przedszkolakom! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Taramasalata - przepis, jak zrobić grecką pastę z ikry i chleba?

Taramasalata, a właściwie taramosalata to po prostu pasta kawiorowa. Tradycyjnie w Grecji przygotowuje się ją z ikry dorsza lub karpia. Dzięki pysznym składnikom i dodawaniu ich w odpowiedniej kolejności pasta jest puszysta i kremowa w konsystencji, o wyrazistym, słonawym smaku, rybim aromacie i beżowym lub jasno różowym kolorze. Gotowe produkty o intensywnej różowej barwie nie są naturalne, lepiej ich unikać. Można powiedzieć,  że tarama to rodzaj tłustego kremu, który znakomicie smakuje jako dodatek do pieczywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mintaj w pomidorach i tymianku - aromatyczne i pożywne danie rybne

Delikatne w smaku mięso ryby w obłędnie aromatycznym sosie pomidorowo-ziołowym to danie idealne na rodzinny obiad. Smaczne, zdrowe i pachnące tymiankiem kawałki mintaja nie są trudne do przygotowania. Wystarczy przygotować składniki i wstawić do piekarnika.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 89