Ryby i owoce morza

Norwegowie czy Portugalczycy wiodą prym w spożywaniu ryb i owoców morza. Krewetki, przegrzebki czy ośmiornice jeszcze niedawno uchodziły za produkty egzotyczne, dziś zaś można je kupić w supermarketach. Ryby i owoce morza mają mnóstwo wartości odżywczych. Pamiętajmy też o rybach krajowych - słodkowodnych!

Ryby i owoce morza

Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym

Ostrygi – niekwestionowane królowe stymulujących seksualnie pokarmów. Rozsławionych przez Casanovę cudownych muszli miłości nie może zabraknąć w randkowym menu. Zapieczone z aromatycznym ziołowym masłem smakują fantastycznie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka

Ta przystawka to ocean świeżości i krzepy na talerzu. Delikatne, ale bardzo charakterystyczne w smaku mięso z tuńczyka, odświeżające owoce cytrusowe i nieco przypraw. Wszystko po to, aby pobudzić apetyty na więcej przyjemności.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Aromatyczny karp po węgiersku - cudownie pyszny

Karp po węgiersku - z aromatycznymi dodatkami, takimi jak: cebula, pomidory i papryka - smakuje wybornie. To  prosty sposób na przyrządzenie tej  ryby, za którą wiele osób nie przepada. Nasz przepis może sprawić, że zmienią zdanie!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 6 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepyszny pstrąg z migdałami - klasyczny przepis

Pstrąg z migdałami to klasyczny sposób przyrządzania tej pysznej ryby. Niesłychanie prosty, ale dzieki dodatkowi migdałów - wykwintny. Tak przygotowany pstrąg zadowoli nawet  najwybredniejsze podniebienia!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz rybny z groszkiem - świetny sposób na rybę!

Gulasz rybny z groszkiem to sposób na rybę dla tych, którzy nie lubią ryb smażonych. Co prawda rybę do tej potrawy także obsmażamy, ale w połączeniu z sosem jej smak staje się delikatniejszy i mniej rybny. Po prostu pycha!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z wędzonej makreli z cykorią i oliwkami

Sałatka z wędzonej makreli z cykorią i oliwkami to pomysł na wykorzystanie wędzonej ryby. W towarzystwie oliwek i cykorii smakuje ona wyśmienicie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami: dla zdrowia, dla rodziny

Tęczowy pstrąg pieczony w folii z pesto i pomidorkami to zdrowa porcja sycącej ryby. Pstrąg tęczowy należy do ryb łososiowatych. Jest wszechstronną rybą, którą można piec, gotować i smaży. Pieczony zachowuje jędrność i doskonały smak. Pieczenie ma tę zaletę, że przygotowanie obiadu nie jest pracochłonne i nie wydziela żadnych przykrych zapachów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łatwy makaron z pstrągiem tęczowym w kremowym sosie: pyszny obiad dla rodziny

Makaron z pstrągiem tęczowym to pyszne danie na rodzinny obiad. Prosty przepis na to szybkie danie krok po kroku poprowadzi was przez meandry gotowania. Delikatny kremowy sos i przepyszne ryba skuszą każdego, nawet niejadka. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Super szybka sałatka warstwowa z tuńczykiem i kukurydzą

Do przygotowania tej sałatki wystarczy kilka składników i kilka chwil. Najlepiej jest ją podawać w przezroczystym, szklanym naczyniu, aby widać było jej kolorowe warstwy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Smak tego zapiekanego karpia podkreśla śmietana dodana pod koniec pieczenia. Karp w śmietanie to danie nie tylko na wigilię, rybę można przyrządzić na przykład na niedzielny obiad. Podajemy przepis na delikatnego karpia zapiekanego w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 86