Ryby i owoce morza

Norwegowie czy Portugalczycy wiodą prym w spożywaniu ryb i owoców morza. Krewetki, przegrzebki czy ośmiornice jeszcze niedawno uchodziły za produkty egzotyczne, dziś zaś można je kupić w supermarketach. Ryby i owoce morza mają mnóstwo wartości odżywczych. Pamiętajmy też o rybach krajowych - słodkowodnych!

Ryby i owoce morza

Genialna zupa z puszki tuńczyka w sosie własnym: łatwa, zdrowa i pyszna

W każdej spiżarce znajdziemy puszkę z tuńczyka w sosie własnym. Zazwyczaj wykorzystujemy ją do sałatek. Ale nie tylko Tuńczyk w puszce to zdrowa porcja białka i kwasów omega-3 niezbędnych dla wzmocnienia naszego układu odpornościowego. Takiego tuńczyka można również wykorzystać na zupę. Tuńczyk, brokuły i żółty ser połączone razem to pyszna, sycąca zupa dla całej rodziny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz w sosie selerowym - sprytny sposób na aromatyczną rybę

Znudziła ci się ryba smażona w panierce? Więc uduś ją w sosie. Delikatny dorsz uduszony z warzywami nabiera niecodziennego aromatu.

Fish burger z dorszem w zimnym sosie jajecznym z kaparami i dymką

Delikatny filet z dorsza, chrupiąca bułeczka i charakterny dymkowy sos - takie połączenie kusi i zniewala. Danie można oczywiście podać również tradycyjnie - ryba, sos i frytki. Ale tak jest ciekawiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba pieczona z pomidorkami cherry

Ryba pieczona z pomidorkami cherry jest soczysta i pyszna. I do tego tak łatwa, że nawet kucharz z bardzo małym doświadczeniem poradzi sobie doskonale z jej przygotowaniem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta z wędzonej makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa

Pasta z wędzonej makreli zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tą rybą. Doskonały sposób na podanie ryby morskiej, tak zalecanej przez dietetyków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczna ryba w cieście serowym - chrupiąca i pyszna

Znakomita propozycja dla miłośników "fish and chips". Mintaj w tej wersji smakuje obłędnie i może stanowić danie główne - z ziemniakami i surówką lub pyszną przekąskę imprezową. Tak przygotowana ryba smakuje wybornie i na ciepło, i na zimno.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Znakomita zupa gulaszowa z dorszem

Zupa gulaszowa z dorszem jest pożywna i aromatyczna. Warto dodać do niej sporo świeżej zieleniny. Smakuje wtedy jeszcze lepiej, a przy okazji jest jeszcze zdrowsza.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym

Ostrygi – niekwestionowane królowe stymulujących seksualnie pokarmów. Rozsławionych przez Casanovę cudownych muszli miłości nie może zabraknąć w randkowym menu. Zapieczone z aromatycznym ziołowym masłem smakują fantastycznie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka

Ta przystawka to ocean świeżości i krzepy na talerzu. Delikatne, ale bardzo charakterystyczne w smaku mięso z tuńczyka, odświeżające owoce cytrusowe i nieco przypraw. Wszystko po to, aby pobudzić apetyty na więcej przyjemności.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Aromatyczny karp po węgiersku - cudownie pyszny

Karp po węgiersku - z aromatycznymi dodatkami, takimi jak: cebula, pomidory i papryka - smakuje wybornie. To  prosty sposób na przyrządzenie tej  ryby, za którą wiele osób nie przepada. Nasz przepis może sprawić, że zmienią zdanie!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 6 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 87