Ragoût z ryby i papryki: przepis

2020-09-04
Ragoût z ryby i papryki: przepis
Autor: Shutterstock Ragoût z ryby i papryki to doskonałe danie na jesienny piąte - zdrowe i pyszne
średni
45 min
4

Ragoût z ryby to danie z francuskim rodowodem. Podajemy dobry przepis na ragoût z ryby i papryki. Idealne na jesień, pozwala nacieszyć się smakiem ryby  i aromatycznej papryki.

Składniki

50 dag filetów z ryby np. dorsza,

3 strąki zielonej papryki,

1 czerwona cebula,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka masła lub oleju,

1 łyżka koncentratu pomidorowego,

1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,

2 łyżeczki słodkiej papryki,

szczypta tymianku i mięty,

1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Filety lekko rozmrozić i pokroić w dużą kostkę.

Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać w kostkę.

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w szerokie paski.

Cebulę, czosnek i paprykę dusić na maśle lub oleju pod przykryciem około 3 minuty, a następnie dodać rybę i wlać 1/2 szklanki wody. Wsypać przyprawy ziołowe i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około 10 minut.

Koncentrat pomidorowy zmieszać z winem, dodać paprykę, wymieszać i zagotować. Dodać do potrawy, doprawić solą i posypać natką.

>>> Dlaczego warto jeść paprykę? Co dobrego ma w sobie papryka? [KLIKNIJ]