Ragoût z ryby i papryki: przepis
2021-05-21
średni
45 min
4
Ragoût z ryby to danie z francuskim rodowodem. Podajemy dobry przepis na ragoût z ryby i papryki. Idealne na jesień, pozwala nacieszyć się smakiem ryby i aromatycznej papryki.
>>> Dlaczego warto jeść paprykę? Co dobrego ma w sobie papryka? [KLIKNIJ]
SKŁADNIKI
- 50 dag filetów z ryby np. dorsza,
- 3 strąki zielonej papryki,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła lub oleju,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta tymianku i mięty,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety lekko rozmrozić i pokroić w dużą kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać w kostkę.
- Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w szerokie paski.
- Cebulę, czosnek i paprykę dusić na maśle lub oleju pod przykryciem około 3 minuty, a następnie dodać rybę i wlać 1/2 szklanki wody. Wsypać przyprawy ziołowe i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około 10 minut.
- Koncentrat pomidorowy zmieszać z winem, dodać paprykę, wymieszać i zagotować. Dodać do potrawy, doprawić solą i posypać natką.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?