Ragoût z ryby i papryki: przepis

Ragoût z ryby i papryki: przepis
Autor: Shutterstock Ragoût z ryby i papryki to doskonałe danie na jesienny piąte - zdrowe i pyszne
średni
45 min
4

Ragoût z ryby to danie z francuskim rodowodem. Podajemy dobry przepis na ragoût z ryby i papryki. Idealne na jesień, pozwala nacieszyć się smakiem ryby  i aromatycznej papryki.

>>> Dlaczego warto jeść paprykę? Co dobrego ma w sobie papryka? [KLIKNIJ]

SKŁADNIKI

  • 50 dag filetów z ryby np. dorsza,
  • 3 strąki zielonej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła lub oleju,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta tymianku i mięty,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety lekko rozmrozić i pokroić w dużą kostkę.
  • Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać w kostkę.
  • Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w szerokie paski.
  • Cebulę, czosnek i paprykę dusić na maśle lub oleju pod przykryciem około 3 minuty, a następnie dodać rybę i wlać 1/2 szklanki wody. Wsypać przyprawy ziołowe i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, około 10 minut.
  • Koncentrat pomidorowy zmieszać z winem, dodać paprykę, wymieszać i zagotować. Dodać do potrawy, doprawić solą i posypać natką.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?