Zapiekanka z tuńczykiem: przepis na zdrowe i tanie danie

2021-01-02
Zapiekanka z tuńczykiem: przepis na zdrowe tanie danie
Autor: Shutterstock Ryż, tuńczyk i parę innych składników i  pożywny i niedrogi obiad gotowy!
łatwy
25 min
4

Zapiekanka z tuńczykiem to proste a zarazem smaczne danie. Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja - na każdą z tych okazji, i jeszcze na wiele innych, zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto przepis na zapiekankę z ryżu z tuńczykiem.

Składniki

1 szklanka ryżu

2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego (np. z 1/2 kostki)

1 duża cebula

1 mały ząbek czosnku

oliwa

1 puszka tuńczyka

2-3 pomidory

sól (niekoniecznie, jeżeli tuńczyk jest bardzo słony)

pieprz ziołowy, tymianek, bazylia, natka pietruszki

1 jajko

starty żółty ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać pokrojony czosnek i suchy ryż. Smażyć chwilkę, zalać gorącym bulionem, dusić do wchłonięcia płynu.

Tuńczyka odsączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić dość drobno. Wymieszać tuńczyka, pomidory i ryż, doprawić do smaku pieprzem i ziołami. Wymieszać z roztrzepanym jajkiem.

Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 190°C.

Wersja z makaronem: makaron (w ulubionym kształcie) ugotować w lekko osolonym wrzątku prawie do miękkości, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dalej postępować jak wyżej.

Polecamy też:

Genialna zupa z puszki tuńczyka w sosie własnym: łatwa, zdrowa i pyszna

Spaghetti z tuńczykiem - obiad na szybko dla zapracowanych

Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo: pyszne ciasto z dodatkami zamiast kanapek