Zapiekanka z tuńczykiem: przepis na zdrowe i tanie danie
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zapiekanka z tuńczykiem to proste a zarazem smaczne danie. Brak pomysłu na obiad, niespodziewani goście, ciepła kolacja - na każdą z tych okazji, i jeszcze na wiele innych, zapiekanka będzie idealnym pomysłem. Oto przepis na zapiekankę z ryżu z tuńczykiem.
Polecamy też:
Genialna zupa z puszki tuńczyka w sosie własnym: łatwa, zdrowa i pyszna
Spaghetti z tuńczykiem - obiad na szybko dla zapracowanych
Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo: pyszne ciasto z dodatkami zamiast kanapek
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać pokrojony czosnek i suchy ryż. Smażyć chwilkę, zalać gorącym bulionem, dusić do wchłonięcia płynu.
- Tuńczyka odsączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić dość drobno. Wymieszać tuńczyka, pomidory i ryż, doprawić do smaku pieprzem i ziołami. Wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
- Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 190°C.
Wersja z makaronem: makaron (w ulubionym kształcie) ugotować w lekko osolonym wrzątku prawie do miękkości, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dalej postępować jak wyżej.