Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo: pyszne ciasto z dodatkami zamiast kanapek

Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo: pyszne ciasto z dodatkami zamiast kanapek
Autor: Shutterstock Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami jest pyszny
łatwy
30 min
4

Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo to świetny sposób na wykorzystanie zapomnianej puszki tuńczyka i paru gotowanych jajek. To proste w przygotowaniu i pyszne ciasto z dodatkami świetnie sprawdzi się, jako kanapka na ciepło lub pasztecik do filiżanki rosołu. Pokrojony i wystudzony placek z tuńczykiem i jajkami można zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę lub do szkoły. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 100 g śmietany 12-18% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki oleju
  • 130 g mąki pszennej (1 szklanka o objętości 200 ml)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek kopru, pietruszki, czy szczypiorku lub wszystkiego po trochu.
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczniemy od przygotowania nadzienia: W tym przepisie najlepiej wykorzystać tuńczyka w sosie własnym, inaczej nadzienie będzie zbyt tłuste. Puszkę tuńczyka otworzyć, odcedzić zawartość. Przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.
  • Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Zieleninę posiekać drobno. Wszystko razem dodać do tuńczyka. Wymieszać. Spróbować i przyprawić według własnego upodobania solą i pieprzem.
  • Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180°C. Formę o wymiarach 20x20 cm posmarować olejem lub masłem.
  • Surowe jajka wybić ze skorupek, dodać sól i cukier, ubijać do spienienia.
  • Dodać śmietanę i olej, ponownie ubić lub energicznie wymieszać.
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do uzyskania jednorodnego ciasta. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto jak na naleśniki.
  • Do przygotowanej formy wylać połowę ciasta. Na cieście ułożyć nadzienie. Zalać pozostałym ciastem.
  • Piec przez 25 minut lub do próby suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut do przestygnięcia.
  • Kroić na kwadraty i podawać na ciepło z filiżanką rosołu lub zupy pomidorowej lub na zimno, zamiast kanapek
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Co zrobić z ryby w oleju w puszce? Wypróbuj 8 sprawdzonych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej