Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo: pyszne ciasto z dodatkami zamiast kanapek

Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo: pyszne ciasto z dodatkami zamiast kanapek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wytrawny placek z tuńczykiem i jajkami jest pyszny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placek z tuńczykiem i jajkami na twardo to świetny sposób na wykorzystanie zapomnianej puszki tuńczyka i paru gotowanych jajek. To proste w przygotowaniu i pyszne ciasto z dodatkami świetnie sprawdzi się, jako kanapka na ciepło lub pasztecik do filiżanki rosołu. Pokrojony i wystudzony placek z tuńczykiem i jajkami można zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę lub do szkoły. 

Składniki

  • Na ciasto:

  • 100 g śmietany 12-18% tłuszczu

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżki oleju

  • 130 g mąki pszennej (1 szklanka o objętości 200 ml)

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • Na nadzienie:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 1 pęczek kopru, pietruszki, czy szczypiorku lub wszystkiego po trochu.

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczniemy od przygotowania nadzienia: W tym przepisie najlepiej wykorzystać tuńczyka w sosie własnym, inaczej nadzienie będzie zbyt tłuste. Puszkę tuńczyka otworzyć, odcedzić zawartość. Przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.

  • Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Zieleninę posiekać drobno. Wszystko razem dodać do tuńczyka. Wymieszać. Spróbować i przyprawić według własnego upodobania solą i pieprzem.

  • Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180°C. Formę o wymiarach 20x20 cm posmarować olejem lub masłem.

  • Surowe jajka wybić ze skorupek, dodać sól i cukier, ubijać do spienienia.

  • Dodać śmietanę i olej, ponownie ubić lub energicznie wymieszać.

  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do uzyskania jednorodnego ciasta. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto jak na naleśniki.

  • Do przygotowanej formy wylać połowę ciasta. Na cieście ułożyć nadzienie. Zalać pozostałym ciastem.

  • Piec przez 25 minut lub do próby suchego patyczka.

  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut do przestygnięcia.

  • Kroić na kwadraty i podawać na ciepło z filiżanką rosołu lub zupy pomidorowej lub na zimno, zamiast kanapek

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4