Pulpety rybne: sprawdzony przepis

Pulpety rybne: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Rybne pulpety to doskonały sposób na przemycenie zdrowych ryb do codziennej diety
łatwy
40 min
4

Dieta niskokaloryczna

Łatwe w przygotowaniu pulpety rybne doskonale komponuje się z surówką z marchewki i jabłka, doprawioną sokiem z cytryny. Sprawdź, jak zrobić pulpety z ryby - podajemy dobry przepis. Pulpeciki doskonale smakują z sosem pomidorowym, koperkowym albo dipem czosnkowym

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów rybnych
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • pół łyżeczki masła
  • jajo
  • pół bułki
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę i bułkę zmiel.
  • Dodaj masło, mleko, jajko, natkę pietruszki lub koperek. Wymieszaj. Uformuj pulpety.
  • Włoszczyznę umyj, obierz, opłucz i pokrój. Zalej wodą i gotuj z dodatkiem soli.
  • Pulpety włóż do wrzącego wywaru i gotuj 20 minut na wolnym ogniu.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej