Fish burger z dorszem w zimnym sosie jajecznym z kaparami i dymką

2021-03-29
Fish burger z dorszem
Autor: Shutterstock Dorsz świetnie smakuje podany w formie burgera.
łatwy
20 min
4

Delikatny filet z dorsza, chrupiąca bułeczka i charakterny dymkowy sos - takie połączenie kusi i zniewala. Danie można oczywiście podać również tradycyjnie - ryba, sos i frytki. Ale tak jest ciekawiej.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 porcje filetu z dorsza
  • masło klarowane do smażenia
  • 3 jajka na twardo
  • 2 łyżki drobnych kaparów
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • kilka liści szpinaku do dekoracji
  • 4 bułki
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz i sól
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę usmażyć na sporej ilości klarowanego masła, polewając przez cały czas smażenia wierzch ryby rozpuszczonym tłuszczem.
  • Jajka rozgnieć widelcem i wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Dodaj skórkę z cytryny, sól i pieprz, odsączone z zalewy kapary i posiekaną drobno dymkę.
  • Bułki przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub piekarniku, na każda z nich połóż kawałek ryby, polej sosem i udekoruj liśćmi szpinaku i krążkami czerwonej cebuli.