Fish burger z dorszem w zimnym sosie jajecznym z kaparami i dymką
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Delikatny filet z dorsza, chrupiąca bułeczka i charakterny dymkowy sos - takie połączenie kusi i zniewala. Danie można oczywiście podać również tradycyjnie - ryba, sos i frytki. Ale tak jest ciekawiej.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 porcje filetu z dorsza
- masło klarowane do smażenia
- 3 jajka na twardo
- 2 łyżki drobnych kaparów
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- kilka liści szpinaku do dekoracji
- 4 bułki
- 1 czerwona cebula
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę usmażyć na sporej ilości klarowanego masła, polewając przez cały czas smażenia wierzch ryby rozpuszczonym tłuszczem.
- Jajka rozgnieć widelcem i wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Dodaj skórkę z cytryny, sól i pieprz, odsączone z zalewy kapary i posiekaną drobno dymkę.
- Bułki przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub piekarniku, na każda z nich połóż kawałek ryby, polej sosem i udekoruj liśćmi szpinaku i krążkami czerwonej cebuli.