Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami

2020-06-02
Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami
Autor: Shutterstock Kawałeczki białej ryby, aromatyczne pieczarki, spora garść szpinaku - wszystko połączone delikatnym jajecznym omletem
łatwy
35 min
4

Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami to smaczne danie jednogarnkowe. Właściwie to danie z jednej patelni. Pod warunkiem, że jest wystarczająco głęboka. Połączenie niewielkiej ilości białej ryby, grzybów, ryżu i masy jajeczno-śmietanowej zamienia to proste danie w prawdziwą ucztę Lukullusa. Wasza rodzina pokocha to danie od pierwszego kęsa. 

Frittata to włoski pomysł na szybkie, pożywne i niedrogie danie. Niewielkie ilości różnych składników - warzyw, mięsa czy ryb zalewa się na patelni masą jajeczną i zapieka. Kombinacji jest  tyle ile ludzkiej fantazji - a efekt - za każdym razem może być inny i równie smakowity.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

6 jajek

200 ml śmietany 18%

200 g białej ryby

150 g pieczarek

1 paczka szpinaku baby

1 torebka ryżu lub 100 g suchego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu. 

Rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić na plasterki. 

Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. 

Dodać pokrojone pieczarki, smażyć 2-4 minuty.

Następnie dodać kawałki ryby, smażyć 1-3 minuty. Dodać szpinak i smażyć jeszcze 1-3 minuty. 

Dodać na patelnię ugotowany ryż i wymieszać zawartość. 

Jajka rozkłócić z odrobiną soli, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć, wszystko dobrze wymieszać.

Zawartość patelni zalać masą jajeczno-śmietanową i przykryć pokrywką. Można także przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania, wyłożonego papierem do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.