Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami to smaczne danie jednogarnkowe. Właściwie to danie z jednej patelni. Pod warunkiem, że jest wystarczająco głęboka. Połączenie niewielkiej ilości białej ryby, grzybów, ryżu i masy jajeczno-śmietanowej zamienia to proste danie w prawdziwą ucztę Lukullusa. Wasza rodzina pokocha to danie od pierwszego kęsa.
Frittata to włoski pomysł na szybkie, pożywne i niedrogie danie. Niewielkie ilości różnych składników - warzyw, mięsa czy ryb zalewa się na patelni masą jajeczną i zapieka. Kombinacji jest tyle ile ludzkiej fantazji - a efekt - za każdym razem może być inny i równie smakowity.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g białej ryby
- 150 g pieczarek
- 1 paczka szpinaku baby
- 1 torebka ryżu lub 100 g suchego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu.
- Rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić na plasterki.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojone pieczarki, smażyć 2-4 minuty.
- Następnie dodać kawałki ryby, smażyć 1-3 minuty. Dodać szpinak i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
- Dodać na patelnię ugotowany ryż i wymieszać zawartość.
- Jajka rozkłócić z odrobiną soli, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć, wszystko dobrze wymieszać.
- Zawartość patelni zalać masą jajeczno-śmietanową i przykryć pokrywką. Można także przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania, wyłożonego papierem do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.