Wegański żurek: z czym podać wegański żurek na wielkanocne śniadanie?
Wegański żurek lub jak kto woli bezmięsny barszcz biały można podać jako czystą zupę do popicia lub z pysznymi dodatkami. Jeśli zastanawiacie się z czym podać klasyczny żurek w wersji dla wegan i wegetarian, to dobrze trafiliście. Podpowiadamy i polecamy kilka fajnych pomysłów, co dodać do wegańskiego barszczu białego lub żurku na święta.
Tradycyjnie święta wielkanocne są bardzo mięsne i jajeczne. Wegetarianie zamiast wieprzowych kiełbas mogą do żurku podać jajka gotowane na twardo lub półtwardo. Zobacz także przepis, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo. Jednak weganie, absolutnie wykluczający ze swojej diety produkty odzwierzęce, mogą mieć problem. Czy jednak, aby na pewno? Polska kuchnia obfituje w świetne pomysły na wzbogacenie wartości odżywczej bezmiesnego żurku lub barszczu białego. Przez wieki ściśle przestrzegany post zmusił naszych przodków do kreatywności. Z czym podać wegański żurek, bezmięsny barszcz biały? Oto kilka sprytnych pomysłów:
Z pasztecikiem
Barszcz biały lub żurek można podać jako esencjonalną zupę w filiżance bez dodatków. Zamiast nich obok podać pasztecik lub bułeczkę. Z łatwością przystosujecie ten przepis, na placek z ciasta francuskiego z pieczarkami. Wystarczy kupić wegańskie ciasto listkowe, a zamiast mlecznych produktów użyć roślinnych zamienników.
Z ziemniakami
Ziemniaki są najłatwiejszym i najbardziej dostępnym wyborem. Można ziemniaki dodać do żurku, gotując je w cebulowym bulionie. Pamiętać jedynie należy, że zakwas na żur dodajemy do zupy, gdy ziemniaki już się ugotują. Kartofle w kwaśnym środowisku nie ugotują się, pozostaną "głąbowate" i niesmaczne.
Inną opcją jest ugotowanie ziemniaków oddzielnie. Tak przygotowane kartofle można podać polane lnianym olejem ze zrumienioną cebulką. Olej lniany dostarcza mnóstwa ważnych dla układu nerwowego składników i nieziemsko smakuje. Ziemniaki można utłuc lub przetworzyć na puree. Do puree ziemniaczanego dodajcie wegański zamiennik sera żółtego dla podniesienia smaku.
Ziemniaki można również upiec. Aromatyczne ziołowe ziemniaki mogą stać się dodatkową atrakcją. Dajmy szansę również pieczonym kartoflom hasselback pociętym w harmonijkę. Wypróbujcie również przepis na ziemniaki nadziewane grzybami leśnymi.
Z grzybami
Usmażone lub upieczone grzyby, takie jak pieczarki, czy boczniaki, będą wdzięcznym dodatkiem do żuru lub barszczu białego. Grzyby dostarczają sporo białka i związków aktywnych biologicznie, dlatego są cennym produktem spożywczym. Koniecznie wypróbujcie barszcz biały z pieczarkami smażonymi balsamico.
Warte waszej uwagi są również pieczarki pieczone w piekarniku. Przepis na pieczarki pieczone w majonezie zmodyfikujcie dodając wegański majonez.
Z ciecierzycą
Chrupiąca ciecierzyca pieczona to super dodatek do banalnego barszczu białego. Przyrządzenie chrupkiej cieciorki jest banalnie łatwe. Sprawdź przepis, jak zrobić chrupiącą pieczoną ciecierzycę do żurku.
Z tofu
Jeśli chcecie dodać do żurku sporą porcję odżywczego białka wybierzcie tofu. Najlepiej wędzone i usmażcie je z cebulką. Może również upiec tofu. Zobaczcie koniecznie przepis, jak upiec na chrupko marynowane tofu.
Z wegańskimi zamiennikami mięsa
Dobrym wyborem są gotowe wegańskie zamienniki mięsa i wędlin. Teraz w sklepach jest spory wybór wegańskich klopsików i kiełbasek. W kuchni polskiej żur podaje się nie tylko z białą kiełbasą, ale również z klopsikami lub pulpetami przyprawionymi czosnkiem i majerankiem. Możecie również skorzystać z naszych przepisów i przygotować własnoręcznie domową wersję wegańskich przysmaków. Zobaczcie przepis, jak zrobić warzywne klopsiki prawie jak z IKEA. Możecie również wykorzystać jako dodatek fasolowe klopsy z przepisu na pieczone klopsy z fasoli w sosie pomidorowym. Oczywiście pomijając sos pomidorowy.
Zobacz naszą galerię z przepisami na pasztet bez mięsa. Znajdziesz w niej 7 przepisów na bezmięsny pasztet