Klopsiki warzywne jak z IKEA: łatwy przepis na pyszny obiad bezmięsny

Klopsiki warzywne jak z IKEA: łatwy przepis na pyszny obiad bezmięsny
Autor: Shutterstock Pyszne klopsiki warzywne odtworzone z przepisu IKEA
łatwy
45 min
4

Czy próbowaliście warzywnych klopsików w barze IKEA? Są takie pyszne i aromatyczne. Jeśli nie masz w pobliżu IKEI, wypróbuj nasz przepis. Redaktora Beszamel.pl specjalnie dla Was odtworzyła niesamowity smak klopsików warzywnych. W tym przepisie użyto 8 różnych warzyw takich samych jak w oryginale. Nie zapomnieliśmy o aromatycznej mieszance przypraw i ziół, aby uzyskać odpowiedni smak. Po prostu spróbuj!

SKŁADNIKI

  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 1 szklanka mrożonego szpinaku
  • 3 średnie marchewki
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ puszki słodkiej kukurydzy
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub ostatecznie z puszki)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mąki owsianej, zacznij od ½ szklanki i dostosuj ilość w zależności od wilgotności mieszanki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oraz
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki szałwii suszonej
  • ½ łyżeczki natki pietruszki suszonej
  • 1 łyżka odżywczych drożdży

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz ząbki czosnku. Umyj, obierz marchewki i pokrój na 2-3 części. Umyj i pokrój paprykę na 2-3 części.
  • Dodaj wszystkie pokrojone warzywa do robota kuchennego i rozdrabniaj, aż będą drobno posiekane.
  • Jeśli używasz świeżego zielonego groszku, ugotuj go krótko w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym, aż będzie miękki. Jeśli używasz mrożonego groszku, rozmroź go przed użyciem. Groszek z puszki po prostu osącz.
  • Pokrojone warzywa wstępnie podsmaż. Weź patelnię i podgrzej ją na średnim ogniu. Dodaj trochę oliwy z oliwek i równomiernie rozprowadź pokrojone warzywa.
  • Smaż je przez 10 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.
  • Teraz dodaj szpinak, suszoną szałwię i suszoną natkę pietruszki. Mieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
  • Pora przygotować masę na klopsiki warzywne. Wrzuć do malaksera ciecierzycę z puszki (bez wody) i wstępnie ugotowane warzywa (schłodzone, niezbyt gorące). Rozdrobnij w trybie pulsacyjnym, aż połączą się w miarę jednorodną masę. Ciecierzycę należy posiekać na małe kawałki (nie na przecier).
  • Do dużej miski przełóż rozdrobnioną ciecierzycę ze smażonymi warzywami, ugotowany zielony groszek, słodką kukurydzę z puszki i pozostałe przyprawy (kurkuma, cukier trzcinowy, odżywcze drożdże, sól i pieprz). Dobrze wymieszaj szpatułką lub łyżką.
  • W zależności od wilgotności warzyw należy dodać mąkę owsianą. Zacznij od ½ filiżanki i dodaj więcej w razie potrzeby. Masa na klopsiki powinna być miękka, ale lepka i zwarta. Wtedy łatwo utoczysz z niej kulki.
  • Aby zrobić małe kulki warzywne wielkości klopsików warzywnych z IKEA, użyłam łyżki miarowej o pojemności 15 ml. Kulkę utoczyłam w dłoni.
  • Smażenie. Weź patelnię, dodaj trochę oleju i smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Jeśli masz dobrą patelnię z powłoką nieprzywierającą, nie trzeba dodawać żadnego oleju, a kulki warzywne nadal będą miały chrupiącą skórkę.
  • Pieczenie. Ten sposób lubię najbardziej. Można upiec klopsików z podwójnej porcji składników. Rozgrzej piekarnik do 200. Kulki ułóż na papierze do pieczenia lub blasze do pieczenia. Piecz przez 20 minut, aż uzyskają chrupiącą skórkę.
Beszamel - Zupa krem z selera
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej