Klopsiki warzywne jak z IKEA: łatwy przepis na pyszny obiad bezmięsny

2021-03-05
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Klopsiki warzywne jak z IKEA: łatwy przepis na pyszny obiad bezmięsny
Autor: Shutterstock Pyszne klopsiki warzywne odtworzone z przepisu IKEA
łatwy
45 min
4

Czy próbowaliście warzywnych klopsików w barze IKEA? Są takie pyszne i aromatyczne. Jeśli nie masz w pobliżu IKEI, wypróbuj nasz przepis. Redaktora Beszamel.pl specjalnie dla Was odtworzyła niesamowity smak klopsików warzywnych. W tym przepisie użyto 8 różnych warzyw takich samych jak w oryginale. Nie zapomnieliśmy o aromatycznej mieszance przypraw i ziół, aby uzyskać odpowiedni smak. Po prostu spróbuj!

Składniki

1 puszka (400 g) ciecierzycy

1 szklanka mrożonego szpinaku

3 średnie marchewki

½ papryki czerwonej

½ puszki słodkiej kukurydzy

1 szklanka zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub ostatecznie z puszki)

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1 szklanka mąki owsianej, zacznij od ½ szklanki i dostosuj ilość w zależności od wilgotności mieszanki

1 łyżka oliwy z oliwek

oraz

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

½ łyżeczki szałwii suszonej

½ łyżeczki natki pietruszki suszonej

1 łyżka odżywczych drożdży

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Obierz ząbki czosnku. Umyj, obierz marchewki i pokrój na 2-3 części. Umyj i pokrój paprykę na 2-3 części.

Dodaj wszystkie pokrojone warzywa do robota kuchennego i rozdrabniaj, aż będą drobno posiekane.

Jeśli używasz świeżego zielonego groszku, ugotuj go krótko w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym, aż będzie miękki. Jeśli używasz mrożonego groszku, rozmroź go przed użyciem. Groszek z puszki po prostu osącz.

Pokrojone warzywa wstępnie podsmaż. Weź patelnię i podgrzej ją na średnim ogniu. Dodaj trochę oliwy z oliwek i równomiernie rozprowadź pokrojone warzywa.

Smaż je przez 10 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.

Teraz dodaj szpinak, suszoną szałwię i suszoną natkę pietruszki. Mieszaj i smaż przez 1-2 minuty.

Pora przygotować masę na klopsiki warzywne. Wrzuć do malaksera ciecierzycę z puszki (bez wody) i wstępnie ugotowane warzywa (schłodzone, niezbyt gorące). Rozdrobnij w trybie pulsacyjnym, aż połączą się w miarę jednorodną masę. Ciecierzycę należy posiekać na małe kawałki (nie na przecier).

Do dużej miski przełóż rozdrobnioną ciecierzycę ze smażonymi warzywami, ugotowany zielony groszek, słodką kukurydzę z puszki i pozostałe przyprawy (kurkuma, cukier trzcinowy, odżywcze drożdże, sól i pieprz). Dobrze wymieszaj szpatułką lub łyżką.

W zależności od wilgotności warzyw należy dodać mąkę owsianą. Zacznij od ½ filiżanki i dodaj więcej w razie potrzeby. Masa na klopsiki powinna być miękka, ale lepka i zwarta. Wtedy łatwo utoczysz z niej kulki.

Aby zrobić małe kulki warzywne wielkości klopsików warzywnych z IKEA, użyłam łyżki miarowej o pojemności 15 ml. Kulkę utoczyłam w dłoni.

Smażenie. Weź patelnię, dodaj trochę oleju i smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Jeśli masz dobrą patelnię z powłoką nieprzywierającą, nie trzeba dodawać żadnego oleju, a kulki warzywne nadal będą miały chrupiącą skórkę.

Pieczenie. Ten sposób lubię najbardziej. Można upiec klopsików z podwójnej porcji składników. Rozgrzej piekarnik do 200. Kulki ułóż na papierze do pieczenia lub blasze do pieczenia. Piecz przez 20 minut, aż uzyskają chrupiącą skórkę.

Beszamel - Zupa krem z selera