Ciasto francuskie z pieczarkami - pyszna codzienna przekąska, szybka i tania
2021-11-20
łatwy
25 min
8
Ciasto francuskie z pieczarkami to taka moja ekspresowa przekąska na każdą okazję. Paczkę ciasta francuskiego mam w lodówce zawsze, a pieczarki również zazwyczaj goszczą w spiżarni. Wystarczy do tego jeszcze nieco serka oraz przypraw i świetna przekąska może być gotowa w kilkanaście minut.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie serka śmietankowego lub kawałek żółtego sera.
- sól i pieprz
- tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle z dodatkiem tymianku.
- Ciastem francuskim wyłożyć blaszkę.
- Ciasto posmarować serkiem śmietankowym lub wyłożyć plasterkami lub posypać wiórkami żółtego sera.
- Na ser wyłożyć równomiernie pieczarki, oprószyć sola i pieprzem, wstawić do piekarnika na 15 minut, na 180 st. C.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?