Pieczarki w majonezie z piekarnika: pyszny dodatek do dania głównego, jeszcze lepsza przekąska
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pieczarki pieczone w majonezie to pyszne danie główne lub przekąska. Wyśmienicie smakują podane z pieczywem do piwa. Także doskonały dodatek do dania głównego. Ten rodzaj grzybowej jarzynki pasuje do pieczonego steku z kalafiora lub wieprzowiny. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 550 g pieczarek małych, z okrągłymi kapelusikami, jeszcze nie rozwinięte
- 200 g majonezu wegańskiego lub tradycyjnego
- 4 ząbki czosnku
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka oleju
- 80 g wegańskiej goudy lub tradycyjnego sera żółtego, startego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, osączyć z wody, odciąć końcówki trzonków.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać majonezu i wymieszać.
- Do majonezowej marynaty dodać świeżo zmielonego pieprzu, ponownie wymieszać.
- Pieczarki wymieszać z marynatą. Przykryć. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Naczynie do zapiekania posmarować niewielką ilością oleju. Napełnić pieczarkami w majonezie.
- Naczynie z pieczarkami wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Posypać tartym serem i piec jeszcze 5 minut lub do chwili, gdy ser się stopi.
- Podawać jako samodzielną przekąskę, również z pieczywem, lub jako dodatek do dania głównego, grzybową jarzynkę.