Pieczarki w majonezie z piekarnika: pyszny dodatek do dania głównego, jeszcze lepsza przekąska

Pieczarki w majonezie z piekarnika: pyszny dodatek do dania głównego, jeszcze lepsza przekąska
Autor: Shutterstock Pieczarki zapiekane w majonezie czosnkowym to pyszne danie główne lub przekąska
łatwy
15 min
4

Pieczarki pieczone w majonezie to pyszne danie główne lub przekąska. Wyśmienicie smakują podane z pieczywem do piwa. Także doskonały dodatek do dania głównego. Ten rodzaj grzybowej jarzynki pasuje do pieczonego steku z kalafiora lub wieprzowiny. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • 550 g pieczarek małych, z okrągłymi kapelusikami, jeszcze nie rozwinięte
  • 200 g majonezu wegańskiego lub tradycyjnego
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 80 g wegańskiej goudy lub tradycyjnego sera żółtego, startego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, osączyć z wody, odciąć końcówki trzonków.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać majonezu i wymieszać.
  • Do majonezowej marynaty dodać świeżo zmielonego pieprzu, ponownie wymieszać.
  • Pieczarki wymieszać z marynatą. Przykryć. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • Naczynie do zapiekania posmarować niewielką ilością oleju. Napełnić pieczarkami w majonezie.
  • Naczynie z pieczarkami wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Posypać tartym serem i piec jeszcze 5 minut lub do chwili, gdy ser się stopi.
  • Podawać jako samodzielną przekąskę, również z pieczywem, lub jako dodatek do dania głównego, grzybową jarzynkę.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej