Pieczone ziemniaki nadziewane grzybami leśnymi
      2021-08-30
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pieczone ziemniaki są przepyszne. Będą jeszcze pyszniejsze, jeśli po ugotowaniu, wydrążycie je, miąższ wymieszacie z masłem i ponownie nim napełnicie połówki ziemniaków. To naprawdę działa! Potem wystarczy tylko na wierzch upieczonych ziemniaków położyć duszone grzyby leśne. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 4 duże ziemniaki
 - 250 g grzybów leśnych: kurek, borowików, koźlarzy, podgrzybków
 - 1 łyżka masła
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka różowego pieprzu
 - 80 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować. Nie obierać. Ugotować w łupinkach do miękkości.
 - Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ, pozostawiając około 1,5 cm przy skórce. Miąższ rozgnieść, wymieszać z masłem i solą. Ponownie napełnić nim ziemniaki.
 - Ziemniaki wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180°C przez 15 minut lub do zrumienienia.
 - Grzyby oczyścić. Większe egzemplarze pokroić. Mniejsze zachować w całości. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Odcedzić.
 - Na patelni stopić masło. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia. Dodać ugotowane grzyby i smażyć przez kilka minut. Przyprawić solą i pokruszonym różowym pieprzem.
 - Upieczone połówki ziemniaków napełnić z górką smażonymi grzybami. Posypać tartym parmezanem. Smacznego!
 
Jak mrozić grzyby?