Pieczone ziemniaki nadziewane grzybami leśnymi

Pieczone ziemniaki nadziewane grzybami leśnymi
Autor: Shutterstock.com Pieczone połówki ziemniaków nadziewane grzybami leśnymi
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pieczone ziemniaki są przepyszne. Będą jeszcze pyszniejsze, jeśli po ugotowaniu, wydrążycie je, miąższ wymieszacie z masłem i ponownie nim napełnicie połówki ziemniaków. To naprawdę działa! Potem wystarczy tylko na wierzch upieczonych ziemniaków położyć duszone grzyby leśne. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 4 duże ziemniaki
  • 250 g grzybów leśnych: kurek, borowików, koźlarzy, podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 80 g tartego parmezanu lub innego twardego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować. Nie obierać. Ugotować w łupinkach do miękkości. 
  • Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ, pozostawiając około 1,5 cm przy skórce. Miąższ rozgnieść, wymieszać z masłem i solą. Ponownie napełnić nim ziemniaki. 
  • Ziemniaki wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180°C przez 15 minut lub do zrumienienia. 
  • Grzyby oczyścić. Większe egzemplarze pokroić. Mniejsze zachować w całości. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut. Odcedzić. 
  • Na patelni stopić masło. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia. Dodać ugotowane grzyby i smażyć przez kilka minut. Przyprawić solą i pokruszonym różowym pieprzem.
  • Upieczone połówki ziemniaków napełnić z górką smażonymi grzybami. Posypać tartym parmezanem. Smacznego! 
Jak mrozić grzyby?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej