Pieczone tofu marynowane: najlepszy smak!

Pieczone tofu marynowane: najlepszy smak!
Autor: Shutterstock.com Dzięki uniwersalnej marynacie twoje pieczone, smażone lub grillowane tofu będzie zawsze obłędnie smaczne
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepis na marynowane tofu sprawi, że zakochasz się w tofu dzięki WIELU wspaniałym wskazówkom! Marynowane tofu świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia na patelni, grillowania, smażenia we frytownicy i nie tylko! Dzięki uniwersalnej, prostej marynacie twoje tofu już zawsze będzie aromatyczne.

Często słyszę pytanie: „moje tofu jest takie mdłe samo w sobie – co zrobić, by lepiej smakowało?”. Uwielbiam to słyszeć, ponieważ oznacza to, że jest tak wiele możliwości i że mam okazję zainspirować czyjś umysł pomysłami, jak dobrze może smakować tofu!

Tak jak w przypadku KAŻDEGO źródła białka, MUSISZ doprawić tofu, jeśli chcesz, aby miało smak. Jak zawsze powtarzam nie jest zadaniem tofu, aby dobrze smakować. To kompletne źródło białka i piękne puste płótno, na którym przyprawami możesz wyczarować każdy smak. Tofu możesz doprawić tym, czego dusza zapragnie. Dobrze je dopraw (właściwie doprawiaj zawsze wszystkie warzywa), a kubki smakowe ci podziękują. To takie proste. Dzisiaj dzielę się z tobą ogólnym przepisem na marynatę z tofu, którego używam do wielu moich przepisów na tofu w domu. Kiedy chcemy tylko smacznego tofu, po prostu robimy to!

Czego będziesz potrzebować?

  • blok tofu – zawsze upewnij się, że nie jest jedwabisty (po prostu zwykły twardy lub bardzo twardy) i sprasowany przez co najmniej 30 minut! Po prostu połóż na bloku tofu deseczkę, obciąż ją słoikiem o pojemności 1 l i pozostaw na 30 minut;
  • sos sojowy  – zawsze używam lekkiego sosu sojowego; nie pomijaj tego składnika – sos sojowy przenikając przez tofu, pomaga  uzyskać ten prawdziwie głęboki smak;
  • ocet z wina ryżowego  – uwielbiam ten smak, nie krępuj się eksperymentować ze zwykłym octem lub octem jabłkowym, chociaż nie będzie smakował tak samo;
  • olej sezamowy  – tutaj też możesz użyć swojego ulubionego oleju smakowego, czasem używam oleju z orzechów laskowych;
  • agawa  – możesz też użyć syropu klonowego, a nawet miodu! Pomaga zrównoważyć pozostałe smaki, nie czyni go słodkim;
  • czosnek w proszku, pieprz czarny, papryka (najlepiej wędzona)  – moje ulubione przyprawy do tej marynaty!
  • mąka kukurydziana – to pomaga zagęścić resztę marynaty, aby po ugotowaniu marynowane tofu było trochę soczyste! Możesz również użyć zwykłej mąki, jeśli nie możesz użyć skrobi kukurydzianej, ale może to nie być dokładnie taka sama konsystencja.

Jak zrobić marynowane tofu (instrukcja krok po kroku)

SKŁADNIKI

  • Na pieczone lub smażone tofu marynowane:
  • 1 blok tofu o wadze 500 g sprasowany przez co najmniej 30 minut i pokrojony w kostkę lub w słupki
  • Na marynatę do tofu:
  • 1/4 szklanki lekkiego sosu sojowego 
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 łyżeczki agawy
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki papryki (najlepiej wędzonej)
  • 2 łyżki wody
  • Pozostałe składniki:
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W średniej wielkości misce umieść sprasowane i pokrojone w kostkę tofu.
  • Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki marynaty (ocet ryżowy, olej sezamowy, agawę, sproszkowany czosnek, cebulę w proszku, czarny pieprz, paprykę i wodę) i dokładnie wymieszaj.
  • Upewnij się, że wszystkie kawałki tofu są pokryte marynatą. Pozostaw tofu w marynacie na co najmniej 30 minut, a nawet możesz go zostawić do 2 dni w lodówce.
  • Pieczenie: Wyjmij tofu z marynaty. Marynatę zachowaj. Tofu ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem i wymieszaj. Rozłóż równomiernie tofu na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C z termoobiegiem. Piecz przez 10-15 minut lub do chwili, gdy tofu się zrumieni. 
  • Gdy tofu się piecze, dodaj 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej do marynaty i energicznie ubij, aby połączyć składniki.
  • Wymij blachę z piekarnika. Natychmiast dodaj marynatę do tofu i mieszaj, aby połączyć. Ciepło resztkowe ogrzeje sos i ugotuje skrobię kukurydzianą. Wymieszaj i pozostaw wszystko razem przez co najmniej 2 minuty. 
  • Smażenie: Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Po podgrzaniu wyjmij tofu z resztek marynaty (nie wyrzucaj marynaty) i dodaj na patelnię. Smaż tofu z każdej strony przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż wszystkie strony będą chrupiące i przyrumienione. Podczas smażenia tofu dodaj 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej do marynaty i energicznie ubij, aby połączyć składniki.
  • Po zakończeniu smażenia tofu zdejmij patelnię z ognia. Natychmiast dodaj marynatę i mieszaj, aby połączyć. Ciepło resztkowe ogrzeje sos i ugotuje skrobię kukurydzianą. Wymieszaj i pozostaw wszystko razem przez co najmniej 2 minuty. Smacznego!
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej