Pieczone klopsy fasolowe z sosem pomidorowym: pyszne i obfite danie bezmięsne
Klopsy fasolowe z sosem pomidorowym to pyszne i obfite danie bezmięsne. Przygotowanie klopsików z fasoli zajmie wam niewiele czasu. Warto upiec ich większą ilość i zamrozić na później. Polecam każdemu, kto zrezygnował z mięsa, zarówno ze względów etycznych, jaki zdrowotnych.
Tajemnica smaku bezmięsnych klopsów
Wyczarowanie smaku umami w daniach bezmięsnych to prawdziwa sztuka. Ale za to łatwa! Nie żałujcie przypraw, to one w ostatecznym rozrachunku dodają smaku. Używajcie również grzybów, które zawierają reszty kwasu glutaminowego, odbierane przez nasz język, jako "wyjątkowo smaczne". Warto również wzbogacić smak dodatkiem smażonej marchewki, cebuli, pora, czy czosnku. Sięgajcie również po płatki nieaktywnych drożdży odżywczych, które wzbogacają smak potrawy i są źródłem witaminy B12.
SKŁADNIKI
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki nasion słonecznika, namoczonych we wrzątku
- 150 g pieczarek, startych na tarce
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego lub kminku mielonego
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, suszonych drożdży odżywczych
- sól do smaku (opcjonalnie, bo ugotowana fasola jest solona)
- oraz 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
- 100 ml roślinnego zamiennika śmietany
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nasiona słonecznika wcześniej zalać wrzątkiem i odstawić.
- Fasolę wyjąć z puszki i odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
- Płatki owsiane rozdrobnić w młynku lub malakserze. Dodać odcedzone nasiona słonecznika i zmiksować razem.
- Na niewielkiej ilości oleju usmażyć pieczarki, cebulę i czosnek.
- Fasolę rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków. Powinna być niezbyt dokładnie rozdrobniona.
- Do fasoli dodać zmiksowane płatki owsiane i nasiona słonecznika oraz wszystkie przyprawy i nieaktywne drożdże. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać tartej bułki.
- Z masy uformować kulki wielkości piłeczki golfowej.
- Klopsiki ułożyć na blasze. Każdy pulpecik posmarować olejem.
- Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180°C.
- W tym czasie przygotować sos pomidorowy. W rondelku zagotować przecier pomidorowy, dodać mieszankę ziół włoskich oraz roślinny zamiennik śmietany. Zamieszać i zdjąć z ognia.
- Klopsiki podać z domowym sosem pomidorowym i makaronem.