Smakowite pieczarki balsamico - pokochasz ich smak!
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Małe pieczarki smażone lub pieczone w aromatycznym sosie balsamico, którego bazę stanowi ocet balsamiczny, to świetna przekąska. Smakują doskonale na ciepło i na zimno, doskonale pasują na imprezie! Mało pracochłonne a efektowne danie!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g małych pieczarek
- 2 łyżki oliwy lub klarowanego masła do smażenia
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- łyżka wody
- pół łyżeczki tymianku
- świeżo zmielony pieprz do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miski, oprószyć słodką papryką, wymieszać.
- Na dużej patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić grzyby i smażyć mieszając 1-2 minuty. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć wszystko jeszcze pół minuty.
- Na patelnię wlać ocet, wsypać cukier, wodę i dodać tymianek. Podgrzewać mieszając, by pieczarki pokryły się dodatkami. Płyn powinien zredukować się mniej więcej o 1/3. Osolić, wymieszać i zdjąć z patelni.
- Pieczarki można przygotować w piekarniku – rozgrzać go do 210 stopni, z podanych składników (bez soli) sporządzić marynatę, którą polać grzyby. Piec 15 minut. Posolić przed podaniem.
- Posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry.