Smakowite pieczarki balsamico - pokochasz ich smak!

2021-03-29
Smakowite pieczarki balsamico - pokochasz ich smak!
Autor: Shutterstock Pieczarki balsamico to świetna imprezowa przekąska
łatwy
25 min
4

Małe pieczarki smażone lub pieczone w aromatycznym sosie balsamico, którego bazę stanowi ocet balsamiczny, to świetna przekąska. Smakują doskonale na ciepło i na zimno, doskonale pasują na imprezie! Mało pracochłonne a efektowne danie!

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g małych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy lub klarowanego masła do smażenia
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka wody
  • pół łyżeczki tymianku
  • świeżo zmielony pieprz do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miski, oprószyć słodką papryką, wymieszać.
  • Na dużej patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić grzyby i smażyć mieszając 1-2 minuty. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć wszystko jeszcze pół minuty.
  • Na patelnię wlać ocet, wsypać cukier, wodę i dodać tymianek. Podgrzewać mieszając, by pieczarki pokryły się dodatkami. Płyn powinien zredukować się mniej więcej o 1/3. Osolić, wymieszać i zdjąć z patelni.
  • Pieczarki można przygotować w piekarniku – rozgrzać go do 210 stopni, z podanych składników (bez soli) sporządzić marynatę, którą polać grzyby. Piec 15 minut. Posolić przed podaniem.
  • Posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry.