Nalewki domowe - 10 przykazań domowego producenta nalewek

2023-06-05 22:35

Nalewka to alkoholowy wyciąg z roślin - najczęściej owoców, ale także ziół, orzechów, przypraw i warzyw. Podczas produkcji domowych nalewek alkohol wyodrębnia i prawie w całości wydobywa aktywne substancje zawarte w ziołach i owocach, a także znakomicie je konserwuje. Dla smaku nalewki ważne jest, aby, aby dobrać jego odpowiednią moc do rodzaju owoców.

Domowe nalewki
Autor: Shutterstock Domowe nalewki to świetny pomysł na prezent

Spis treści

  1. Jaki wpływ ma moc alkoholu na smak nalewki?
  2. 10 przykazań domowego producenta nalewek
  3. Przygotowanie owoców na nalewkę
  4. Przygotowanie odpowiednich naczyń i akcesoriów na nalewkę
  5. Woda do nalewki
  6. Smak nalewki
  7. Klarowność nalewki
  8. Rady dla początkujących nalewkarzy
  9. "Nalewki, natura zamknięta w butelce"

Przygotowanie nalewki nie jest trudne. Wystarczy wziąć garść owoców, zalać je spirytusem i zostawić na jakiś czas. Gdy nabierzesz wprawy i zyskasz doświadczenie, możesz modyfikować przepisy, robiąc autorskie nalewki. Zacząć jednak trzeba od skrupulatnego przestrzegania zaleceń i stosowania się do przepisów.

Jaki wpływ ma moc alkoholu na smak nalewki?

Na nalewkę wytrawną spirytus nie powinien mieć więcej niż 60%. Dla ułatwienia sobie pracy można kupić gotowy spirytus nalewkowy i zalewać nim świeże owoce, bez konieczności rozcieńczania go wodą. Spirytus o mocy 70% wyciągnie z nich więcej smaku i aromatu, chyba, że doda się miód lub syrop ugotowany z cukru i wody, przyspieszające ekstrahowanie. Ale uzyskamy wtedy nalewki słodsze. Gotowe nalewki (kupione oraz zrobione przez nas) mają zazwyczaj 40-45% alkoholu. Nie należy zalewać owoców spirytusem mocniejszym niż 70 %, bo może on zamknąć owoce i nie oddadzą one wtedy całości swego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że im twardsze są owoce, tym dłużej powinny leżakować w alkoholu.

10 przykazań domowego producenta nalewek

Przygotowanie owoców na nalewkę

1. Przygotuj owoce, z których chcesz zrobić nalewkę. Używaj owoców świeżych, dobrej jakości, umytych i osuszonych. Jeśli nie osączysz ich dokładnie, a potem nie wysuszysz, w nalewce znajdzie się za dużo wody. Jeżeli na owocu jest nawet mała plamka świadcząca o tym, że się psuje, nie używaj go, nawet po wykrojeniu.

2. Zamroź na krótko owoce cierpkie i gorzkawe. Gdy robisz nalewkę z tarniny, jarzębiny, jałowca czy róży - warto owoce włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Poprawi to smak nalewki i ułatwi ekstrahowanie.

Polecam:

Tarniówka, czyli nalewka z tarniny

Nalewka z jarzębiny z cytryną

Nalewki domowe

Przygotowanie odpowiednich naczyń i akcesoriów na nalewkę

3. Zaopatrz się w szklane słoje ze szczelnym zamknięciem. Niezbędne są też:

  • gęste sitka
  • filtry do kawy do filtrowania nalewu (można użyć gazy, płótna bawełnianego lub lnianego)
  • butelki z zamknięciem do przechowywania
  • piękne karafki do podania gotowych nalewek.

Woda do nalewki

4. Gdy składnikiem przepisu jest woda, nie używaj wody destylowanej. Popełnisz błąd uważając, że jakość twojej nalewki będzie lepsza, jeśli użyjesz wody destylowanej. Nie sięgaj po nią, ponieważ jest pozbawiona wartości biologicznej. Do przygotowania nalewek najlepsza jest woda źródlana lub mineralna. Można także użyć przegotowanej wody z kranu.

Smak nalewki

5. Poznaj sztukę doprawiania. Wybierz przyprawy najlepszej jakości, niemielone, nierozdrobnione: wanilię w laskach, kawałki cynamonowej kory, nitki szafranu, gałkę muszkatołową i korzeń imbiru w całości, anyż, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach. Przyprawy dodawaj ostrożnie - mają podkreślić smak owoców, a nie go przytłumić.

6. Uzbrój się w cierpliwość, nalewka musi nabrać mocy. A nabiera jej na 2 etapach. W pierwszym (trwa to od kilku dni do kilkunastu tygodni), gdy alkohol wydobywa z surowca cenne związki, powinna stać w ciepłym, ale ciemnym miejscu. Później po przefiltrowaniu i przelaniu do butelek, lepiej przechowywać ją w chłodzie, gdzie jej smak i aromat dojrzeją.

7. Nie pij nalewki od razu. Sekretem wspaniałego smaku nalewki jest jej długi czas leżakowania - minimum 3 miesiące, a najlepiej kilka lat. Nalewki są jak wino - im starsze, tym lepsze.

Klarowność nalewki

8. Sprawdź, czy nalewka jest idealnie przezroczysta. Aby była klarowna, po odcedzeniu surowca trzeba ją kilka razy przepuścić przez papierowe filtry (np. do kawy). Po każdorazowym przecedzeniu nalewka powinna kilka godzin odpocząć. W tym czasie na dno opadną drobinki roślin, które przy następnym zlaniu zostaną na filtrze.

Rady dla początkujących nalewkarzy

9. Nie eksperymentuj jeśli dopiero zaczynasz przygodę z nalewkami. Stosuj się do zaleceń. Używaj tylko takich składników i w dokładnie takich ilościach, jakie są podane w przepisie.

10. Nigdy nie idź na skróty. Dosładzaj trunek, tylko jeśli wymaga tego przepis, przygotowanym syropem cukrowym, a nie cukrem.

Polecamy:

Nalewka z malin na spirytusie

Domowa nalewka wiśniowa

Ekspresowa nalewka cytrynowa

"Nalewki, natura zamknięta w butelce"

"Nalewki owocowe są łatwe, żeby nie powiedzieć banalne, do samodzielnego zrobienia. Nie wymagają precyzji w doborze i odmierzaniu składników. Kiedy pozna się podstawowe zasady, można eksperymentować z produktami, proporcjami, uzyskując coraz ciekawsze smaki i aromaty. Nalewki wymagają wyłącznie cierpliwości. Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałym, głębokim smakiem trunku, musimy dać mu czas, by dojrzał. Niekiedy wystarczą 3 miesiące, z reguły nalewka powinna leżakować minimum pół roku. Są i takie, na które trzeba poczekać ponad rok. Ale warto... zapewniam."

Anna Szubińska

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.

Mistrzu nalewek - sprawdź swoją wiedzę!

Pytanie 1 z 12
Jaki jest minimalny czas leżakowania nalewki?
Zdjęcie