Ryba i owoce morza z grilla - 20 pomysłów na zdowe i pyszne grillowanie
Ryba z grilla coraz częściej gości w menu naszych imprez w ogrodzie. Delikatne mięso ryb i owoców morza jest pełne smaku i aromatów, które na grillu można dodatkowo podkręcić. Tłuste gatunki ryb wręcz lepiej smakują przygotowane na grillu niż w inny sposób. Podpowiadamy garść przepisów na pyszne dania z ryb i owoców morza smażonych na grillu.
Spis treści
- Na czym grillować ryby?
- Jak grillować łososia?
- Jak grillować pstrąga?
- Jakie gatunki ryb można piec na grillu?
- Drobne rybki z patelni - super przepis tylko w galerii
- Grillujemy owoce morza
- W galerii polecamy super drinki na letnie imprezy!
Na czym grillować ryby?
Grillowanie ryb jest łatwe. Trzeba jedynie stosować się do sprawdzonych zasad. Można grillować ryby w specjalnych koszyczkach, w folii aluminiowej, ale również zawinięte w liście kapusty, czy pora. Modnym rozwiązaniem jest grillowanie na mokrej desce cedrowej.
- Ryba z grilla (dowolna) - jak grillować rybę - proste zasady krok po kroku
- Grillowanie na desce cedrowej - jak grillować łososia na desce?
Jak grillować łososia?
Łosoś jest rybą łatwo dostępną. Można kupić dzwonka, jak i grube filety. Świetnie sprawdzą się jako danie grillowe. Dzięki dużej zawartości tłuszczu po zgrillowaniu pozostaną soczyste i pełne smaku.
- Łosoś dziewiczy: najprostszy łosoś z grilla
- Łosoś z jarzynami na sposób orientalny: danie z grilla
- Szaszłyki z łososia Nigelli Lawson: idealny przepis na grilla
- Szaszłyki z łososia, ziemniaków i cukinii: przepis na danie z grilla [WIDEO]
Jak grillować pstrąga?
Pstrąg grillowany w całości to doskonała potrawa. Świetny jest grillowany w folii, ale jeszcze lepszy na otwartym ogniu zamknięty w specjalnej kratce.
- Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami
- Pstrąg cytrynowo-ziołowy z grilla
- Pstrąg w kratkę z grilla - sprawdzony przepis
- Pstrąg grillowany z boczkiem
- Grillowany pstrąg z syropem klonowym i warzywami
- Pstrąg faszerowany z grilla
Jakie gatunki ryb można piec na grillu?
Można grillować każdy gatunek ryb, bo główna zasada jest taka, że mają to być ryby świeże. Korzystajmy z tego dobrodziejstwa przez całe lato.
- Jak grillować sielawę? Prosto i niezawodnie
- Jak grillować sardynki? Przepis na grillowane rybki
- Halibut z grilla w czosnkowej marynacie
- Halibut z grilla podawany z salsą
Drobne rybki z patelni - super przepis tylko w galerii
Grillujemy owoce morza
Owoce morza to niekończące się możliwości grillowania. Wzorem kuchni śródziemnomorskiej może grillować do woli krewetki, ośmiornice, kalmary, a nawet małże.
- Szaszłyki z krewetek „black tiger” z pomarańczami: przepis na grilla
- Grillowane krewetki w sosie z białego wina
- Szaszłyk z krewetek z sałatką z mango
- Ośmiornica z grilla, czyli Pulpo al grill
- Kalmary z grilla. Przepis wg Gordona Ramsaya