Ryba i owoce morza z grilla - 20 pomysłów na zdowe i pyszne grillowanie

Ryby i owoce morza z grilla
Autor: Shutterstock

Ryba z grilla coraz częściej gości w menu naszych imprez w ogrodzie. Delikatne mięso ryb i owoców morza jest pełne smaku i aromatów, które na grillu można dodatkowo podkręcić. Tłuste gatunki ryb wręcz lepiej smakują przygotowane na grillu niż w inny sposób. Podpowiadamy garść przepisów na pyszne dania z ryb i owoców morza smażonych na grillu.

Na czym grillować ryby?

Grillowanie ryb jest łatwe. Trzeba jedynie stosować się do sprawdzonych zasad. Można grillować ryby w specjalnych koszyczkach, w folii aluminiowej, ale również zawinięte w liście kapusty, czy pora. Modnym rozwiązaniem jest grillowanie na mokrej desce cedrowej. 

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Jak grillować łososia?

Łosoś jest rybą łatwo dostępną. Można kupić dzwonka, jak i grube filety. Świetnie sprawdzą się jako danie grillowe. Dzięki dużej zawartości tłuszczu po zgrillowaniu pozostaną soczyste i pełne smaku.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Jak grillować pstrąga?

Pstrąg grillowany w całości to doskonała potrawa. Świetny jest grillowany w folii, ale jeszcze lepszy na otwartym ogniu zamknięty w specjalnej kratce.

Jakie gatunki ryb można piec na grillu?

Można grillować każdy gatunek ryb, bo główna zasada jest taka, że mają to być ryby świeże. Korzystajmy z tego dobrodziejstwa przez całe lato.

Drobne rybki z patelni - super przepis tylko w galerii

Grillujemy owoce morza

Owoce morza to niekończące się możliwości grillowania. Wzorem kuchni śródziemnomorskiej może grillować do woli krewetki, ośmiornice, kalmary, a nawet małże.

W galerii polecamy super drinki na letnie imprezy!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE