Ryba i owoce morza z grilla - 20 pomysłów na zdowe i pyszne grillowanie

2021-06-03 14:24

Ryba z grilla coraz częściej gości w menu naszych imprez w ogrodzie. Delikatne mięso ryb i owoców morza jest pełne smaku i aromatów, które na grillu można dodatkowo podkręcić. Tłuste gatunki ryb wręcz lepiej smakują przygotowane na grillu niż w inny sposób. Podpowiadamy garść przepisów na pyszne dania z ryb i owoców morza smażonych na grillu.

Ryby i owoce morza z grilla
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Na czym grillować ryby?
  2. Jak grillować łososia?
  3. Jak grillować pstrąga?
  4. Jakie gatunki ryb można piec na grillu?
  5. Drobne rybki z patelni - super przepis tylko w galerii
  6. Grillujemy owoce morza
  7. W galerii polecamy super drinki na letnie imprezy!

Na czym grillować ryby?

Grillowanie ryb jest łatwe. Trzeba jedynie stosować się do sprawdzonych zasad. Można grillować ryby w specjalnych koszyczkach, w folii aluminiowej, ale również zawinięte w liście kapusty, czy pora. Modnym rozwiązaniem jest grillowanie na mokrej desce cedrowej. 

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Jak grillować łososia?

Łosoś jest rybą łatwo dostępną. Można kupić dzwonka, jak i grube filety. Świetnie sprawdzą się jako danie grillowe. Dzięki dużej zawartości tłuszczu po zgrillowaniu pozostaną soczyste i pełne smaku.

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?

Jak grillować pstrąga?

Pstrąg grillowany w całości to doskonała potrawa. Świetny jest grillowany w folii, ale jeszcze lepszy na otwartym ogniu zamknięty w specjalnej kratce.

Jakie gatunki ryb można piec na grillu?

Można grillować każdy gatunek ryb, bo główna zasada jest taka, że mają to być ryby świeże. Korzystajmy z tego dobrodziejstwa przez całe lato.

Drobne rybki z patelni - super przepis tylko w galerii

Grillujemy owoce morza

Owoce morza to niekończące się możliwości grillowania. Wzorem kuchni śródziemnomorskiej może grillować do woli krewetki, ośmiornice, kalmary, a nawet małże.

W galerii polecamy super drinki na letnie imprezy!