Grillowany pstrąg z syropem klonowym i warzywami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pstrąg z syropem klonowym z dodatkiem warzyw to może być hit letnich grillowych przyjęć. A i w chłodniejszej porze roku można rybę przygotować na domowym grillu elektrycznym. Wypróbuj nasz przepis na grillowanego pstrąga z syropem klonowym.
SKŁADNIKI
- 4 filety z pstrąga,
- syrop klonowy,
- cukinia lub bakłażan,
- papryka,
- pieczarki,
- cytryna,
- świeże: koperek, bazylia, rozmaryn
- olej,
- świeży czosnek,
- świeżo mielony pieprz,
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z oleju oraz posiekanego czosnku, soku z cytryny, rozmarynu, koperku, świeżo zmielonego pieprzu i oczywiście soli, najlepiej morskiej przygotuj marynatę.
- Rybę posmarować marynatą i odstawić na kilka godzin.
- Bezpośrednio przed wrzuceniem na ruszt posmarować rybę syropem klonowym, zawinąć w folię i grillować około 30 min.
- Bakłażana, cukinię, paprykę i pieczarki marynatą, podobną jak w przypadku ryby. Jedynie zamiast rozmarynu i kopru użyć bazylii. Warzywa opiekać na grillu przez kilka minut.