Ośmiornica z grilla, czyli Pulpo al grill

Przepis na ośmiornicę z grilla
Autor: Shutterstock Ośmiornica z grilla jest pyszna i krucha, warto ją wykorzystać w upalne dni.
łatwy
20 min
4

Ośmiornica z grilla to danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej. Pyszną ośmiornicę z grilla jesteśmy w stanie przygotować nawet w domu na grillu, w piekarniku lub na patelni. Ważne żeby wykorzystywane produkty – danie składa się zaledwie z kilku, były bardzo dobrej jakości – tutaj nic nie da się ukryć.

Podstawą udanego dania jest mrożona ośmiornica dobrej jakości. Jeśli mamy ośmiornicę świeżą powinniśmy ją najpierw zamrozić, ponieważ po ugotowaniu świeża ośmiornica nigdy nie będzie odpowiednio miękka. 

SKŁADNIKI

  • 4 macki ośmiornicy (średnia lub duża) po 1 na osobę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ośmiornicę rozmrażamy, osuszamy, a następnie podsmażamy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
  • Tak przygotowaną ośmiornicę kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy na odrobinie oliwy z oliwek przez około 15-20 minut, aż ośmiornica będzie miękka. 
  • Po zdjęciu z patelni ośmiornicę należy posolić i popieprzyć do smaku. 
  • Podajemy ją z sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, posiekanej natki pietruszki i czosnku.
  • Na talerzu powinna się również znaleźć ćwiartka/połówka cytryny (którą również można zgrillować).