Kalmary z grilla - przepis wg Gordona Ramsaya

2022-04-07
Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska
Kalmary z grilla
Autor: Shutterstock Kalmary z grilla to danie idealne na randkę.
średni
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kalmary z grilla są smaczne, jędrne i niezwykle kuszące. Danie wydaje się trudne? To tylko pozory. Tak naprawdę to bardzo prosta do przygotowania potrawa! Zobacz, jak radzi zrobić kalmary z grilla mistrz Gordon Ramsay.

SKŁADNIKI

  • 3-4  kalmary
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki kolendra
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przekrój kalmara wzdłuż jednego boku, rozcinając pokrywę jego ciała, a następnie natnij mięso w ukośną kratkę. Powtórz czynność z pozostałymi kalmarami.
  • Ułóż je w płaskim naczyniu, aby je zamarynować. W tym celu posyp je listkami tymianku, igiełkami rozmarynu, rozgniecionymi ziarnami kolendry, pokrojoną w plastry chili i pokrojonym czosnkiem.
  • Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszaj. Miskę przykryj folia i wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Po upływie tego czasu, oczyść kalmary z nadmiaru marynaty. Połóż je na rozgrzanym grillu naciętą stroną w dół. Piecz ok. 1 minuty aż zmatowieją.
  • Przełóż kalmary na talerz, pokrój je w paski, a macki na pół. Podawaj posypane pietruszką.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować małże w białym winie.

Dania z kalmarów

Zuzanna Lubart, Marta Lubartowska