Grillowane krewetki w sosie z białego wina: przepis

Anna Jakimiuk
Grillowane krewetki w sosie z białego wina
Autor: Shutterstock Grillowane krewetki to elegancka przekąska
łatwy
25 min
4

Krewetki marynowane w białym winie, grillowane i podawane z natką pietruszki, świetnie smakują z pszennym pieczywem i solonym masłem. Wykwintna propozycja na wieczorne grillowanie.

SKŁADNIKI

  • 20 krewetek tygrysich
  • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • kilka kropli sosu tabasco lub czili
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki dokładnie umyć i delikatnie oczyścić uważając, żeby nie naruszyć ogonków. 
  • Resztę składników wymieszać, przelać do foliowego worka. Marynować krewetki w zalewie przez dwie godziny, koniecznie trzymając je w lodówce.
  • Dobra rada! Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez pół godziny, żeby łatwiej nadziewać na nie krewetki.
  • Rozpal ruszt albo rozgrzej  grilla elektrycznego. Grilluj krewetki przez 3-4 min z każdej strony.
  • Krewetkowe szaszłyki podawaj oprószone natką pietruszki.
Anna Jakimiuk