Grillowane krewetki w sosie z białego wina: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Krewetki marynowane w białym winie, grillowane i podawane z natką pietruszki, świetnie smakują z pszennym pieczywem i solonym masłem. Wykwintna propozycja na wieczorne grillowanie.
SKŁADNIKI
- 20 krewetek tygrysich
- mały pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- kilka kropli sosu tabasco lub czili
- wyciśnięty sok z jednej cytryny
- patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki dokładnie umyć i delikatnie oczyścić uważając, żeby nie naruszyć ogonków.
- Resztę składników wymieszać, przelać do foliowego worka. Marynować krewetki w zalewie przez dwie godziny, koniecznie trzymając je w lodówce.
- Dobra rada! Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez pół godziny, żeby łatwiej nadziewać na nie krewetki.
- Rozpal ruszt albo rozgrzej grilla elektrycznego. Grilluj krewetki przez 3-4 min z każdej strony.
- Krewetkowe szaszłyki podawaj oprószone natką pietruszki.