Przepisy na grilla: szaszłyk z krewetek z sałatką z mango

Przepisy na grilla: szaszłyk z krewetek z sałatką z mango

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepisy na grilla: szaszłyk z krewetek z sałatką z mango

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sztuka grillowania to nie tylko kiełbaski i hot dogi. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na wykwintniejszą formę grilla - szaszłyki z krewetek z sałatką z mango. Na pewno wasi goście docenią tę odmianę.

Składniki

  • Szaszłyki:

  • ½ kg dużych rozmrożonych krewetek

  • 2 średnie pokrojone w kostkę cukinie

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • łyżeczka mielonego kminku

  • pieprz

  • Przygotuj też 8 metalowych lub drewnianych szpikulców (drewniane przed użyciem zanurz na pół godziny w wodzie)

  • Sałatka:

  • 2 pokrojone w drobna kostkę mango lub inne owoce (brzoskwinie, ananasy, pomarańcze)

  • ¼ szklanki drobno pokrojonej zielonej papryki

  • 3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

  • ¼ szklanki czerwonej fasoli

  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny

  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szaszłyki: krewetki i cukinię nabij na przemian na szpikulce. Szaszłyki spryskaj oliwą, posyp kminkiem i pieprzem. Grilluj je przez 4-6 minut, aż krewetki staną się różowe. Szaszłyki często odwracaj w czasie pieczenia.

  • Sałatka: mango wymieszaj z papryką, cebulą, fasolą, sokiem z limonki lub cytryny oraz natką. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj szaszłyki z sałatką i najlepiej z kaszą (kuskusem lub jęczmienną ugotowaną według przepisu na opakowaniu).

Ocena: 3