Przepis na botwinkę - 12 pomysłów na młode buraczki. Co zrobić z botwinki?
Botwinka, czyli młode buraczki, z których spożywamy przede wszystkim delikatne listki, to nowalijka z ogromnym potencjałem. Zazwyczaj z botwinki gotujemy zupę - zresztą przepyszną - lub przygotowujemy chłodnik. Młode buraczki z liśćmi mają jednak o wiele więcej kulinarnych zastosowań. Poznaj nasze przepisy na botwinkę i ciesz się jej smakiem na zdrowie!
Spis treści
- Botwinka na surowo - jedz na zdrowie!
- Botwinka na ciepło - nie tylko w zupie
- Zachowaj jej smak na zimę - botwinka w słoiku
- Galeria: Zupy z młodych buraków [botwinki, barszcze, chłodniki]: 7 przepisów + jeden specjalny
Botwinka na surowo - jedz na zdrowie!
Botwinkę na surowo możemy wykorzystać do przygotowania sałatek lub koktajli, szczególnie, że botwinka, podobnie jak dojrzałe buraki, to prawdziwa skarbnica zdrowia - witamin, przeciwutleniaczy i błonnika. Surową botwinkę wykorzystujemy też do przygotowania najpopularniejszego chłodnika.
- Sałatka z botwinki i mozzarelli - pyszny sposób na wiosenną przekąskę
- Koktajl z botwinki i grejpfruta: owocowo-warzywny eliksir zdrowia
- Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis na lekką sałatkę
- Sałatka z surowej botwinki z kozim serem i sosem wiśniowym
- Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz
Botwinka na ciepło - nie tylko w zupie
Klasycznym daniem przygotowywanym z młodych buraków jest zupa nosząca taką samą nazwę jak one, czyli botwinka. Młode buraki z liśćmi możemy wykorzystać także jako nadzienie do pierogów i zapiekanek. Liście nieco już podrośniętych buraków doskonale zastąpią też kapustę - możemy w nie zawinąć farsz do gołąbków.
- Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
- Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie
- Pierogi z botwinką, groszkiem i fetą [wegetariańskie i bezglutenowe]
- Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch
- Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis
- Obłędne pierogi z botwiną i serem feta
Zachowaj jej smak na zimę - botwinka w słoiku
Starsze gospodynie umieją zachować smak botwinki na zimę - w słoiku. Posiadacze ogródków i działek, mający nadmiar botwinki po przerywaniu buraczków mogą z powodzeniem zamknąć ją w słoikach i wykorzystać wtedy, gdy o świeżej botwince można tylko pomarzyć.
- Botwinka na zimę do słoików [przepis babci Krysi]