Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis

Piotr Murawski
Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Młode liście buraków mozna wykorzystać do przygotowania oryginalnych gołąbków
średni
25 min
4

Botwinka czyli młode liście buraków to wiosenny przysmak. Liście buraków można wykorzystać np. do zrobienia gołąbków. Podajemy przepis na gołąbki z botwinki z grzybami według Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

Sprawdź przepisy na dania z botwiny:

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis

Pierogi z botwinką: wiosenny przepis

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte liście botwinki umieść na krótki czas we wrzącej wodzie.
  • Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na oliwie. Następnie posiekaj grzyby i dodaj je do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Wlej 100 ml wina i gotuj całość, aż płyn odparuje.
  • Składniki dopraw rozkruszoną minikostką Knorr, która cechuje się wyjątkowo intensywnym, czosnkowym smakiem, oraz pieprzem i solą. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Tak przyrządzony farsz nakładaj w niewielkiej ilości na liście botwinki i zawijaj podobnie jak klasyczne gołąbki. Danie serwuj z sosem grzybowym, z ułożonymi na wierzchu liśćmi świeżych ziół.
Piotr Murawski