Sałatka z surowej botwinki z kozim serem i sosem wiśniowym
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Botwinka najczęściej kojarzy się z wiosenną zupą. Jednak z jej liści można przyrządzać też inne potrawy. Z łatwością może zastąpić sałatę czy rukolę i być podstawą wiosennej sałatki. Wypróbuj przepis na botwinę z kozim serem i delikatnym sosem wiśniowym. Pycha!
Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką!
Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis
Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
SKŁADNIKI
- 4 szklanki listków botwiny
- ser kozi
- orzechy włoskie
- 2 szklanki wiśni (mogą być mrożone) + sok wiśniowy
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu gryczanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu podgrzewaj wiśnie i sok (jeśli nie masz soku wiśniowego, możesz dodać odrobinę wody, żeby wiśnie nie przypaliły się). Gotuj je na małym ogniu do momentu odparowania większości wody.
- Wtedy dodaj ocet balsamiczny i miód.
- Liście botwiny porwij na kawałki i rozłóż na talerzach. Posyp pokrojonym w kostkę kozim serem.
- Na patelni upraż orzechy z miodem i posyp nimi sałatkę.
- Polej potrawę gorącym sosem.