Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie lub lunch

2020-04-23
Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie
Autor: Shutterstock Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką - przepis na sezonowe śniadanie
łatwy
20 min
4

Zapiekanka ze szpinakiem i botwinką to fantastyczny pomysł na weekendowe sezonowe śniadanie lub lunch. Nadzienie podane w przepisie możesz zapiec na pieczywie, albo na placku z ciasta francuskiego.

Składniki

1 op. świeżego szpinaku (2 duże garście)

2 ciabatty (lub opakowanie ciasta francuskiego)

1 pęczek botwinki

4 ząbki czosnku

100 g sera lazur

8 łyżek oliwy z oliwek

sól

pieprz

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy szpinak i botwinkę dusimy 8 minut aż liście zmiękną.

Po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy.

W piekarniku podpiekamy ciabattę pokrojoną na kromki, aż będzie chrupiąca. W przypadku ciasta francuskiego rozkładamy placek na papierze do pieczenia, nakłuwamy go i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180oC.

Grzanki nacieramy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera.

Wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się zapiekł.

Beszamel: Botwina

Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką!

Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

Pierogi z botwinką: wiosenny przepis

BOTWINKA na zimę do słoików

Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis