Zupy z młodych buraków [botwinki, barszcze, chłodniki]: 7 przepisów + jeden specjalny
Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków
Botwinka według Magdy Gessler to pyszna wiosenna zupa z młodych buraków. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu, więc w sezonie warto ją przygotowywać jak najczęściej. Poznaj przepis Magdy Gessler na smakowitą botwinkę
Botwinka z ziemniakami i jajkiem: pyszna zupa bez mięsa
Botwinka z ziemniakami i jajkiem to pyszna zupa sezonowa. Można ją przygotować tylko wiosną i latem, gdy dostępne są młode buraki z nacią. Bogata w wartości odżywcze zupa ukoi nasze żołądki i dusze. Dodatek naturalnego zakwasu buraczanego i śmietany dostarczą naszemu układowi pokarmowemu pożytecznej flory bakteryjnej. Polecamy wegetariański przepis na zupę z botwinki.
Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz na chłodnik buraczkowy z ogórkiem
Chłodnik na botwince to najlepsza zupa na upalne dni. Wypróbuj przepis na botwinkę według Ewy Wachowicz z programu „Ewa gotuje”. Chłodnik z botwiny najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami - z jajkiem, posiekanym koperkiem oraz świeżym ogórkiem. Sprawdź, jak chłodnik na botwince przygotowuje Ewa Wachowicz!
Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Oto przepis na botwinkę po staropolsku!
Botwinkowa zupa z ziemniakami i wędzonką
Botwinkowa zupa z ziemniakami i wędzonką to pyszny domowy posiłek dla całej rodziny. Ugotowanie zupy z botwiny jest dziecinnie proste i szybkie. Od posiekania do podania na stół wystarczy 30 minut. Botwinkowa zupa z wędzonką ma niepowtarzalny smak i aromat - gorąco ją polecamy! PRZEPIS
Barszczyk z botwinki z tłuczonymi ziemniakami: babciny przepis
Barszczyk z botwinki, zabielony śmietaną i podawany z tłuczonymi ziemniakami, to przysmak nieodłącznie kojarzący się wielu osobom z dzieciństwem, bo tak często podawały barszcz babcie - zarówno ten przygotowywany zimą, na dojrzałych już burakach, jak i ten wiosenny, przygotowywany z botwinki. Ta zupa to prawdziwe comfort food - ukoi smutki i napełni brzuch a na dodatek przypomni babcine obiadki i niezrównanym smaku! Przepis znajdziesz tutaj!
Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu
Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu to wersja "na bogato" tej zupy z młodych buraczków. Oprócz białego barszczu, który nadaje zupie wyrazistości, dodajemy do niej sporo śmietany i do tego tłustej. I to ona nadaje zupie aksamitną konsystencję. W wersji de lux śmietankę przed dodaniem do zupy można ubić. Zobacz przepis na luksusową botwinkę z charakterem
Chłodnik litewski z botwinki z maślanką i jogurtem - danie na lato
Chłodniki to dania idealne na gorące dni. Odżywcze, lekkostrawne, chłodne i pyszne. Chłodnik litewski to klasyka polskiej kuchni. Warto go przygotować, bo nasi przodkowie zdecydowanie wiedzieli co dobre. Sprawdź, jak szybko przyrządzić chłodnik litewski z botwinki.
Niskokaloryczny chłodnik z botwinki
Chłodnik to doskonała zupa na upały. Jednak tradycyjnie przygotowany chłodnik nie jest niskokaloryczny - przygotowuje się go z dodatkiem obsmażanego mięsa, śmietany. Można jednak zrobić nie mniej smaczny chłodnik w wersji light. Polecamy nasz przepis na niskokaloryczny chłodnik z botwinki!
Botwinka na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
Botwinka - zupa z młodych buraków jest dostępna tylko w sezonie wiosenno-letnim. Jeżeli chcemy zimową porą przypomnieć sobie smak tej ulubionej przez Polaków zupy - warto zapasteryzować botwinkę w słoikach. Na przykład wg tradycyjnego przepisu babci Krysi, która przez wiele lat robiła takie przetwory, czym uszczęśliwiała całą rodzinę. Poznaj przepis babci Krysi na botwinkę na zimę do słoików!