Botwinka według Magdy Gessler to pyszna wiosenna zupa z młodych buraków. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu, więc w sezonie warto ją przygotowywać jak najczęściej. Poznaj przepis Magdy Gessler na smakowitą botwinkę
Botwinka z ziemniakami i jajkiem to pyszna zupa sezonowa. Można ją przygotować tylko wiosną i latem, gdy dostępne są młode buraki z nacią. Bogata w wartości odżywcze zupa ukoi nasze żołądki i dusze. Dodatek naturalnego zakwasu buraczanego i śmietany dostarczą naszemu układowi pokarmowemu pożytecznej flory bakteryjnej. Polecamy wegetariański przepis na zupę z botwinki.
Chłodnik na botwince to najlepsza zupa na upalne dni. Wypróbuj przepis na botwinkę według Ewy Wachowicz z programu „Ewa gotuje”. Chłodnik z botwiny najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami - z jajkiem, posiekanym koperkiem oraz świeżym ogórkiem. Sprawdź, jak chłodnik na botwince przygotowuje Ewa Wachowicz!
Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Oto przepis na botwinkę po staropolsku!
Botwinkowa zupa z ziemniakami i wędzonką to pyszny domowy posiłek dla całej rodziny. Ugotowanie zupy z botwiny jest dziecinnie proste i szybkie. Od posiekania do podania na stół wystarczy 30 minut. Botwinkowa zupa z wędzonką ma niepowtarzalny smak i aromat - gorąco ją polecamy! PRZEPIS
Barszczyk z botwinki, zabielony śmietaną i podawany z tłuczonymi ziemniakami, to przysmak nieodłącznie kojarzący się wielu osobom z dzieciństwem, bo tak często podawały barszcz babcie - zarówno ten przygotowywany zimą, na dojrzałych już burakach, jak i ten wiosenny, przygotowywany z botwinki. Ta zupa to prawdziwe comfort food - ukoi smutki i napełni brzuch a na dodatek przypomni babcine obiadki i niezrównanym smaku! Przepis znajdziesz tutaj!
Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu to wersja "na bogato" tej zupy z młodych buraczków. Oprócz białego barszczu, który nadaje zupie wyrazistości, dodajemy do niej sporo śmietany i do tego tłustej. I to ona nadaje zupie aksamitną konsystencję. W wersji de lux śmietankę przed dodaniem do zupy można ubić. Zobacz przepis na luksusową botwinkę z charakterem
Chłodniki to dania idealne na gorące dni. Odżywcze, lekkostrawne, chłodne i pyszne. Chłodnik litewski to klasyka polskiej kuchni. Warto go przygotować, bo nasi przodkowie zdecydowanie wiedzieli co dobre. Sprawdź, jak szybko przyrządzić chłodnik litewski z botwinki.
Chłodnik to doskonała zupa na upały. Jednak tradycyjnie przygotowany chłodnik nie jest niskokaloryczny - przygotowuje się go z dodatkiem obsmażanego mięsa, śmietany. Można jednak zrobić nie mniej smaczny chłodnik w wersji light. Polecamy nasz przepis na niskokaloryczny chłodnik z botwinki!
Botwinka - zupa z młodych buraków jest dostępna tylko w sezonie wiosenno-letnim. Jeżeli chcemy zimową porą przypomnieć sobie smak tej ulubionej przez Polaków zupy - warto zapasteryzować botwinkę w słoikach. Na przykład wg tradycyjnego przepisu babci Krysi, która przez wiele lat robiła takie przetwory, czym uszczęśliwiała całą rodzinę. Poznaj przepis babci Krysi na botwinkę na zimę do słoików!