Botwinka według Magdy Gessler: przepis na zupę z młodych buraków
Botwinka według Magdy Gessler to pyszna wiosenna zupa z młodych buraków. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży, a także Prosto od Serca w Sokołowie Podlaskim. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu, więc w sezonie warto ją przygotowywać jak najczęściej.
SKŁADNIKI
- 30 dag cielęciny z kością
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 dag selera
- 4 dkg pora
- 2 pęczki botwinki
- 1 szklanka kwasu z buraków (gotowy lub zrobiony własnoręcznie)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie śmietany 18-procentowej
- 7 ziaren pieprzu
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- szczypta cukru
- sól do smaku
- 100 ml śmietany 30%
- 4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Solimy i zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wkładamy warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach dodajemy pieprz i chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy.
Całą botwinkę starannie myjemy i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała papka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.
Do śmietany dodajemy około 100 ml ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Dokładnie mieszamy.
Rozlewamy na talerze, dodajemy po 2 połówki jajka na talerz, posypujemy posiekanym koperkiem.
Sprawdź przepisy na dania z botwiny:
Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis
Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis