Botwinkowa zupa z ziemniakami i wędzonką
2021-04-22
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Botwinkowa zupa z ziemniakami i wędzonką to pyszny domowy posiłek dla całej rodziny. Ugotowanie zupy z botwiny jest dziecinnie proste. I szybkie. Od posiekania do podania na stół wystarczy 30 minut. Polecam gorąco!
Czy warto kupować i jeść botwinę?
Botwina to młode buraki z liśćmi. Jadalna jest cała roślina. Botwina to skoncentrowane źródło witamin i mikroelementów ważnych dla naszego zdrowia. Przede wszystkim botwina zawiera sporo witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Obfituje także w żelazo, magnez i potas. Jak kupować botwinę w czasie epidemii? Wiecej tutaj: Jak bezpiecznie kupować nowalijki w dobie koronawirusa?
SKŁADNIKI
- 1 pęczek młodych buraczków z nacią
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g ziemniaków
- 80 g surowego boczku wędzonego lub innej wędzonki
- 1,2 l bulionu drobiowego
- sok z cytryny do smaku
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraczki razem z liśćmi dobrze umyć. Osączyć. Posiekać. Ziemniaki obrać. Pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać. Drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę.
- Rozgrzać garnek z grubym dnem. Dodać pokrojony boczek. Smażyć do zrumienienia. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać pokrojone buraczki i ziemniaki. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 minut.
- Zupę zdjąć z ognia. Spróbować. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Botwinka - przepis na zupę z młodych buraków