Botwinkowa zupa z ziemniakami i wędzonką

Botwinkowa zupa z ziemniakami i wędzonką
Autor: Shutterstock.com Zupa z botwinki z ziemniakami i swojską wędzonką
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Botwinkowa zupa z ziemniakami i wędzonką to pyszny domowy posiłek dla całej rodziny. Ugotowanie zupy z botwiny jest dziecinnie proste. I szybkie. Od posiekania do podania na stół wystarczy 30 minut. Polecam gorąco! 

Czy warto kupować i jeść botwinę?

Botwina to młode buraki z liśćmi. Jadalna jest cała roślina. Botwina to skoncentrowane źródło witamin i mikroelementów ważnych dla naszego zdrowia. Przede wszystkim botwina zawiera sporo witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Obfituje także w żelazo, magnez i potas. Jak kupować botwinę w czasie epidemii? Wiecej tutaj: Jak bezpiecznie kupować nowalijki w dobie koronawirusa?

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek młodych buraczków z nacią
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g ziemniaków 
  • 80 g surowego boczku wędzonego lub innej wędzonki
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraczki razem z liśćmi dobrze umyć. Osączyć. Posiekać. Ziemniaki obrać. Pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać. Drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę. 
  • Rozgrzać garnek z grubym dnem. Dodać pokrojony boczek. Smażyć do zrumienienia. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać pokrojone buraczki i ziemniaki. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 minut.
  • Zupę zdjąć z ognia. Spróbować. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
Botwinka - przepis na zupę z młodych buraków
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej